Yarın Berat kandili

7 Nisan Salı gününü(yarın) Çarşambaya bağlayan gece Şaban ayının on beşinci gecesi, yani Ramazan-ı Şerif’in habercisi Berat Gecesi’dir.

Berat, kelime olarak borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan kurtulma, günahlardan arınma manalarına gelir. Terim olarak, Allah’ın rahmetine ve affına kavuşmak, Allah katında berat etmek ve temize çıkmak demektir.

Berat gecesinde, mahlûkatın bir yıllık kader programı takdir edilerek, bir sene içindeki ecellerine, rızıklarına, zengin veya fakir, aziz veya zelil olacaklarına, fayda ve zararlarına dair bilgiler Allah (c.c.)  tarafından ilgili meleklere verilir. Bu yüzden bu geceye rızık gecesi, takdir gecesi de denmektedir.

Berat gecesinde yapılan duaların geri çevrilmeyeceğini haber veren Hz. Peygamber (s.a.v.), bu gece hakkında şöyle buyuruyorlar: “Şaban’ın on beşinci gecesi olunca, o geceyi ibadetle ve taatle geçiriniz. Çünkü Allahü Teâlâ’nın rahmeti o gece güneşin batmasıyla dünya semasına iner ve Allahü Teâlâ şöyle buyurur: ‘Bağışlanmak isteyen yok mu? Günahlarını bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim. Bir derde mübtela olan yok mu? Afiyet vereyim…’ Bu hal güneş doğuncaya kadar devam eder.” (İbni Mace, İkame, 191)

Hz. Aişe Validemizin anlattığına göre Peygamber Efendimiz, Berat gecesini ibadetle geçirmiş ve kıldığı namazın secdesinde şöyle dua etmiştir: “Allahım! Azabından affına, gazabından hoşnutluğuna sığınıyor, senden yine sana iltica ediyorum. Sana layık olduğun şekilde hamd etmekten acizim. Sen kendini övdüğün gibi yücesin.” (İbni Mace, c, 1, s. 444)

Allah (c.c.)  Ramazan-ı Şerife günahlardan arınmış olarak girmemizi dilemiş olacak ki; bize bu rahmet ve bereket gecesini lutfetmiştir. Zira bu gece aynı zamanda hüküm gecesidir. Kulların her türlü işleri bu gece takdir edilir. Gelecek yıla ait bütün işlere bu gece hükmolunur. Bu gece ibadet ve iyiliklerin fazileti büyüktür. Berat Gecesi ilâhî ihsan, feyiz ve bereketle dopdolu bir gecedir. Bu gece işledikleri günahlara tevbe ve istiğfarda bulunanlara berat belgeleri verilir. Berat Gecesi, Peygamber Efendimize şefaat hakkının tamamının verildiği gecedir. (İbni Mace, İkame, 191)

Peygamber Efendimiz hadis-i şeriflerinde Berat gecesinden övgüyle bahsetmiş, bu gecede yapılan duaların geri çevrilmeyeceğini ve makbul olacağını şöyle haber vermiştir: “Beş gece vardır ki, onlarda dualar geri çevrilmez: Receb’in ilk Cuma gecesi, Şaban’ın on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri.”

Bu gece pek çok mü’min ilahi aftan yararlanır. Ancak Berat gecesi gibi rahmeti sonsuz olan gecede tevbe etmedikçe Allah’ın rahmetinden istifade edemeyecekler de vardır. Onlar: Allah'a ortak koşanlar, kalpleri düşmanlık hisleriyle dolu olup insanlarla zıtlaşmaktan başka bir şey düşünmeyenler, Müslümanların arasına fitne sokanlar, akraba bağını koparanlar, gururlu ve kibirli olanlar, anne ve babalarına isyanda ısrar edenler, devamlı içki içenler. (İbni Mace, İkame,191)

Berat gecesinin feyz ve bereketinden istifade edebilmek için bu geceyi çok iyi değerlendirmeliyiz. Bunun için;

1-Çokça tevbe etmeliyiz ve helalleşmeliyiz 2-Nafile ve kazaya kalmış namazlarımızı kılmalıyız, 3-Gündüzünde oruç tutmalıyız, 4-Kur’an-ı Kerim okumalıyız, 5-Kendimiz, ailemiz, ülkemiz ve tüm Müslümanlar için, özellikle “Korona” musibetinden kurtulmak için dua etmeliyiz, gözyaşı dökmeliyiz. 6-Anne-babamızın, büyüklerimizin, hayır dualarını almalıyız. Şayet hayatta değillerse onlar için Allah’tan af ve mağfiret dilemeliyiz. 7-Aile efradımızın dost, arkadaş, akraba ve komşularımızın kandillerini tebrik etmeliyiz. 8-İmkânlar ölçüsünde böyle gecelerde yetimleri ve yoksulları görüp gözetmeli, hastaları ziyaret etmeli, onların da dualarını almalıyız.

Bu duygular içerisinde tüm dostlarımın “Berat Kandillerini” tebrik ediyor, bu gecenin hepinize, ülkemize, âlemi İslâma hayırlı ve mübarek olmasını niyaz ediyor, tüm insanlığın barış, huzur ve hidayetine vesile olmasını diliyorum.

ABDULLAH KESKİN

06 Nis 2020 - 14:58 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.