"Tarım İl Müdürü bazı firmaları kolluyor"

Bana bir savcı Tarım İl Müdürü bazı kurumların Tarım İl Müdürlüğünce neden kollandığını sordu. Delillerin İl Müdürlüğünce karartıldığını söyledi." dedi.

t.jpeg
Haber albümü için resme tıklayın

Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal son günlerde kamuoyunu meşgul eden at-eşek etlerinin piyasaya sürülmesi haberlerine yaptığı basın açıklaması ile değindi. Kobal " Tarım il Müdürlüğü gerekli denetimleri yapmıyor. Denetim tüketim sırasında değil, üretim esnasında yapılmalı. Bana bir savcı Tarım İl Müdürü bazı kurumların Tarım İl Müdürlüğünce neden kollandığını sordu. Delillerin İl Müdürlüğünce karartıldığını söyledi." dedi.

"Kurunun yanında yaşta yanıyor"

Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal sözlerine şöyle devam etti; "30 yıldır Kasaplar odası başkanlığını yapıyorum, ben bu 30 senelik görevimde benim hiçbir kasabımda bahsedilen tek tırtnaklı at eti eşek eti falan hiçbir kasabımda bulunmamıştır.Bulunmasıda mümkün değildir çünkü Sakarya çok küçük bir yer, Sakarya'da herkes birbirini tanıyor. Her kelin bir berberi olduduğu gibi herkesinde bir kasabı var. Sakarya'da böyle bir şey olması mümkün değil. Ancak namuslu dürüst esnafımızı lekeleyen kişiler var. Ben bu kişileri kınıyorum onları dürüstülüğe davet ediyorum.Yıllardır bu işi yapmaktadırlar.

Kurunun yanında yaş da yanıyor. Namuslu dürüst çalışan kasap esnaflarımızıda buradan leke alıyorlar. İşlerimiz çok düşüyor. Benim 35 personelim var maaş verme zorluğu çekiyoruz. Bu sefer vatandaşımız tereddüt ediyor acaba diyor.

Bizim esnafımızdan herkes rahatlıkla etlerini alabilir. Bizim kasaplarımızda böyle bir şey olmasını asla kabul etmem. Zaten öyle bir şey olmuş olsada oda olarak bizim kanunumuzda her şey yazıyor. Öyle bir şey olsa ben onu üyelikten silerim."

"Suçlu; Tarım İl Müdürlüğü"

Bazı firmalarda sucukta çıkan tek tırnaklı etlerinin firmaların bilgisi dahilinde olmadan fason iş yapan firmalar tarafından sucuklara katıldığını söyleyen Kobal sözlerine şöyle devam etti. "Benim 35-40 senedir iyi tanıdığım SAKMAR marketin sahibi var. Çok dürüts çok temiz bir adam. 20 seneye yakın bu işi yapıyor. Ben o kişinin daha zayıf bir hayvan kestiğini bile görmedim. Bizde kesim yapar, raporları bizdedir. Kazımpaşa köftecisi var. Ben kimseye sahip çıkmak istemyiorum ama dürüst insanların leke almasını yara almasını istemiyorum. SAKMAR Marketin kestiği etleri fason çalışan bir sucukcuya gönderiyor orada bunlar etleri harman yapıyorlar. Oradaki tek tırnak olsun at eti eşek eti neyse onu getiren kişinin eti de oraya karışıyor. Bir ton ete 100 gram at eti karşısın o at eti o ette çıkıyor.

Birde köfteye tavuk karşıtığı tahlillerde çıkıyor. Bıcakla tavuk etini kes kırmızı ete bıcağı sürdüğün an o ette tavuk karışımı çıkar. Kesinlikle kasaplardaki tavuk kesme bıcakları ayrı olması gerekiyor kırmızı eti kesen bıcakta ayrı olması gerekiyor."

"Kendi yakalanınca oğlu, dedesi başka isimle yeni bir firma açıyor"

At eşek etini piyasaya sürenlerin yakalandığında firma ismini değiştirip yeniden piyasada bir yakının ismi ile iş yapmaya devam edebildiğine değinen Kasaplar ODası Başkanı; "At eti eşek eti imalatını yapan kişiler yıllarca devam ediyor. Ben burada suçu tarım il müdürlüklerinde buluyorum. Suç Tarım İl Müdürlüğü'nde. Ette at eti çıkıyor mahkemelere veriliyor, mahkemelerin zaten cezası çok az. Çok eskiden 50 liraydı. Şuanda cezalarımız ne kadar bilemiyorum ama cezalarımız çok hafif. Halkımızın sağlığını bozanlar hapis vermeleri lazım.

Mahkemenin bu kişiye 10 sene iş yeri açamazsın demesi lazım. Birinci derece yakını dahi ruhsat vermeyeceksin. Şimdi bakıyorum yakalanan kişi oğlunun adına açıyor. Oğlu yakalanıyor, dedesinin adına açıyor. Eğer bu böyle gittiği müddetçe biz bu durumun piyasada bitmesini hiç beklemeyelim." dedi.

"Geyve'de satılan etin %80'i kaçak"

Bazı ilçelerde veteriner kontrolü olmadan kesim yapıldığınada değinen Kobal "Kanun caydırıcı olacak, Tarım İl Müdürü ciddi olacak. Bizim Sakarya'daki Tarım İl Müdürümüz çok pasif birisi. Özellikle; Geyve ilçemizde yüzde 80 kaçak hayvan kesiliyor. 3-5 tane orada dürüst esnaf var, onlar geliyor mezbahalarda kesiyor, diğerlerine ne oluyor. Bir tanesi daha damgalı et kesmemiştir. Satırlarla beraber memurların üzerine saldırdılar. Yine orada bir esnaf var kendi keser, biz onu Tarım İl Müdürlüğü'ne illetik. Sen şimdi burada veremli çıkan hayvanı alıyorsun götürüyorsun millete yediriyorsun." dedi.

"Tarım İl Müdürü bazılarını kolluyor"

Sakarya'da kaçak etin önüne geçilmesinde Tarım İl Müdürlüğü'nün eksik kaldığını savunan Nihat Kobal : "Yaptığımız ihbarları Tarım İl Müdürü kala almadı. Hatta bu işe bakan savcı beni çağırdı. Savcı bana 'Bu Tarım İl Müdürü neden bunlara bu kadar sahip çıkıyor? Herşeyi kararttı' diye söyledi. Yıllardan beri aynı şekilde devam ediyor ve yıllardan beri aynı (Tarım il Müdürü) adam orda. Bir kan değişikliği olurda bazı şeyler değişir inşallah. Ben merak ediyorum Tarım İl Müdürlüğü bu firmalara ne kadar ceza kesiyor veya kesti. Cezalar caydırıcı değil, halkın sağlığı ile oynanıyor bu tam bir cinayet. Sakarya Kasaplar odası olarak diğer illere gittiğimde herkes bana At eşek sorar oldu. Sakaryanın itibarı kalmadı." şeklinde konuştu.

"Bazı firmalardan nemalanıyor musun?"

Tarım İl Müdürlüğü'ne verilen ihbarların zamanında değerlendirilmedğine de değinen Kobal "Denetimler yapılıyor yapılmıyor değil, ancak yertersiz. Her ilçeye denetim yap öyle bu ilçe denetlensin o ilçe denetlenmesin olmaz. Geyve'de bir mezbaada her gün 20 hayvan denetimsiz olarak kesiliyor. İl Müdürlüğüne şikayet ediyoruz saat 8 den sonra denetlemeye gidiyorlar ama adam saat 8 de 20 hayvanı kesip kaldırmış oluyor. Gittiklerinde hayvan işkembelerini daha buldular ama bir sonuç çıkmadı.

Oraya saat 8'den sonra gidiyor ekipler. Ben sana diyorum ki sen 5 ile 8 arası oraya memurunu polisini amirini gönderemiyorsan o zaman tarım il müdürlüğünü yapma diyorum sana. Yapma bırak git kardeşim. Ben küçük bebeklerin zehirlenmesini istemiyorum. Eğer sen tarım il müdürü isen bana nasıl davranıyorsan herkese adil olman lazım.Sen bir tarafı tutacasksın, oradan nemalanıyor musun? Beni de o zaman kolla. Halkın sağlığını hiçe saymamanız lazım." dedi.

21 Eki 2019 - 14:30 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.