Okul fobisi değil, ayrılık anksiyetesi

Her yıl eylül ayında okulların açılması ile beraber, okula yeni başlayan çocuklardan bazıları ebeveynlerden ayrılmakta diğer çocuklara nazaran daha fazla sorun yaşarlar. Bunun okul fobisi olduğu söylemleri yayılır.

Aslında burda yaşanan durum ayrılık anksiyetesidir.Size bu durumdan biraz bahsetmek istiyorum. Yazılarımda konuları anlatırken anne üzerinden anlatıyor olacağım, bunu bakım veren manasında kullandığımı varsayalım.

Ayrılık anksiyetesi; erken dönemde verilen yanlış uyku eğitimleri, bağlanma sorunları, travmatik durumlar vb. sebebiyle oluşabilir. Annenin, ”Sen olmasan ben yaşayamam” gibi ifadeler kullanan bağımlı yapıda bir anne olması. Annenin kendi yokluğuyla çocuğu tehtid etmesi, “Annesiz kalırsın”, Seni yurda veririz”, “Böyle yaparsan ölürüm” “ Polis gelip seni alir.”gibi. ifadeler kullanması çocukta annesinin olmadığı ortamlarda kaygı yaşamasına sebep olabilir.

Birde aşırı korumacı annenin; çocuğun yapması gerekenleri kendi yapması, dolayısıyla çocuğun hazırcı olması, çocuğun tek basına üstesinden gelemeyeceğine dair korkular oluşturabilir.

Evde kural olmayan her dediği yapılmış çocuklar okulda, herkesin eşit olduğu ortamda kurallara uyum sağlamak istemezler. Evde tüm gün istediğini yapan, tabletle oyun oynayan çocuk, okuldaki düzeni kendi yönetemediği için okula gitmek istemez, sorun çıkarır. Bu sebeple okuldaki düzeni evde de devam ettirmek önemlidir. Evde de rutinler oluşturmak gerekir bunlar; evde gün içinde yapılacakları çocukla sırasıyla paylaşmak. Öğün porsiyonlarını çocuğa göre ayarlamak, yemezse ısrarcı olmamak ,yemek saatleri dışında abur cubur vermemek vb..

Bunların öncesinde, çocuğun gideceği okulu daha önce görmesi, öğretmeniyle tanışması uyum etkinliklerine katılması her çocuk için önemli. Eğer çocuğunuz ilk hafta okula alışamadıysa mutlaka uzman desteği almanızı öneririm.

                                           COCUK, ERGEN VE AILE DANISMANI

                                              Uzm. Emel SEVENCAN KAPLAN

                                     0542 847 78 21 den randevu oluşturabilirsiniz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Emel Sevencan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.