"Hendek için adalet" yerini bulacak mı? Patlama faciası davasında karar haftası

Sakarya'da 7 işçinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasındaki patlamaya ilişkin davanın karar duruşmaları pazartesi günü başlayacak. Fabrika sahipleri ve sorumlular hakkında ne ceza verileceği merak ediliyor

Büyütmek için resme tıklayın

3 Temmuz 2020'de Hendek'teki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasında yaşanan patlama olayında Erhan Ateş, Halis Yılmaz, Havva Çelik, Muhammet Aygün, Muhammet Seyfi Çanakçı, Ramazan Kor ve Sebahattin Tepeçınar isimli 7 işçi can verirken, 127 kişi yaralandı.
Sakarya  Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilirken, tutuklu fabrika sahibi Yaşar Coşkun, tutuklu sorumlu müdür H.A.V, tutuksuz sanıklar fabrika sahiplerinden Ali Rıza Ergenç Coşkun, E.Ö, A.A, A.Ç ve A.B.'nin yargılanmaları 1 yılı aşkın süredir devam ediyor.
Ferizli'deki Sakarya Ağır Ceza Mahkemeleri duruşma salonundaki duruşmalar ilk günden itibaren çok gergin geçerken, geçtiğimiz aralık ayında yapılan son duruşmada Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını sundu.

SAVCI BU CEZALARI İSTEDİ
Cumhuriyet Savcısı, tutuklu fabrika sahibi Yaşar Coşkun'un da aralarında bulunduğu 7 sanık hakkında ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

KARAR BU DURUŞMALARDA ÇIKABİLİR
Patlama faciasına yönelik davanın yeni duruşmaları önümüzdeki hafta gerçekleşecek.
Pazartesiden cuma gününe kadar sürecek olan duruşmalarda, fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun başta olmak üzere sanıklar hakkındaki kararın açıklanması ön görülüyor.

"HENDEK İÇİN ADALET"
Ölen işçilerin yakınları ile olayda yaralanan işçilerin duruşmaları takip ettikleri duruşma salonu önünde "Hendek için adalet" yazılı pankart taşımaları sembol olmuştu.
Ülke genelinden çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve aktivist de duruşmaları yakından takip ediyor.

MİT 'SABOTAJ' YOK, BİLİRKİŞİ 'FABRİKA YETKİLİLERİ KUSURLU' DEMİŞTİ
Sakarya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme heyeti, önceki duruşmalarda sanıklar ile avukatlarının patlamanın sabotajdan kaynaklandığını iddia etmesi üzerine, Milli İstihbarat Teşkilatı'na yazı yazarak bilgi istemişti. MİT'ten mahkemeye verilen cevapta, patlamayla ilgili kendilerine ulaşan sabotaj ihbarı olmadığı belirtildi.
Aralarında A sınıfı iş güvenliği uzmanı, kimya mühendisi, inşaat mühendisi ve bilgisayar mühendisinin bulunduğu 7 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda ise fabrika yetkililerinin elektrik tesisatı, depolama alanlarının güvenliği, fabrika yetkililerinin risk değerlendirmesi, işçi sağlığı ve güvenliği gibi birçok alanında kusurlarının olduğu belirlenmiş ve hazırlanan rapor mahkeme heyetine sunulmuştu. Ayrıca bilirkişi raporunda fabrikada gerçekleşen 4 ayrı patlamadan biri olan misket deposundaki patlamanın 13 bin 396 kilogram TNT'ye (5700 kilo gök bombası) eş değer miktarda patlama olduğu belirtilmişti.

MEDYABAR.COM -

28 Oca 2022 - 15:25 - Asayiş


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.