Süt ürünlerine yeni zamların kapısı aralandı! Çiğ süte zam geldi!

Maliyet artışı süt fiyatlarına yeni zamların kapısını araladı. Ulusal Süt Konseyi çiğ inek sütü tavsiye fiyatının destek hariç 8,5 TL'den 11,50 TL'ye çıkarılmasına karar verdi. Adapazarı Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mahit Tınmaz, Tv264 ve Medyabar mikrofonlarına önemli değerlendirmelerde bulundu.

Büyütmek için resme tıklayın

MEDYABAR//Fatih Bulsun ve Merve Topal'ın haberi
Süt üreticileri, artan maliyetler nedeni ile çiğ süt fiyatlarının artırılmasını talep ediyordu. Diğer ürünlere gelen zamların ardından şimdi de çiğ sütte fiyat artışı yaşandı. Çiğ sütün fiyatında Ulusal süt Konseyine göre yüzde 35'lik bir artış yaşandı. Buna göre çiğ sütün fiyatı 8,5 liradan 11,5 liraya yükseltildi. Ancak  Adapazarı Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mahit Tınmaz, ulusal süt konseyinin fiyatını kimsenin uygulamadığını, üreticiye ödenen rakamın 10 TL olduğunu ve sadece yüzde 11,5'lik zam geldiğini dile getirdi.

Başkan Tınmaz, "Fiyatlar 1 Ağustos’tan itibaren 11,5 lira olarak güncellenecek. Zam gelmeden önce 10 liraydı. 11,5 lira olacak. Bugünden yarını düşünmek zor. Bizim beklentimiz 15-16 lira gibi bir rakamdı" dedi.

"Fiyat tekrar güncellenmeli"
Süt fiyatlarının 15-16 lira olacağını düşünüyorduk diyen Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mahit Tınmaz, "1 Ağustos’dan itibaren 11,5 lira olarak güncellenecek. Zam gelmeden önce 10 liraydı. 11,5 lira olacak. Bugünden yarını düşünmek zor. Bizim beklentimiz 15-16 lira gibi bir rakamdı. Akaryakıta son zamanda çok zam geldi. Bu da bizim bütün girdi maliyetlerimizin artması demektir. Buna bağlı olarak fiyatlar artacaktır. Fiyatların tekrar güncellenmesi lazım. Biz 15-16 lira olmasını düşünüyorduk. Olmazsa büyük ihtimalle yine inekler kesime gidecek maalesef" ifadelerini kullandı.

"Süt fiyatı ile süt ürünleri arasıdaki makas açıldı"
Üreticinin ve tüketicinin rakamlarının güncellenmesini söyleyen Tınmaz, "Süt fiyatı ile süt ürünleri arasındaki makas çok açıldı. Bunda en büyük etken ara maliyet etkenleridir. Asgari ücrete zam geldi. Baktığınız zaman asgari ücret ve memur maaşları düşük kaldı. Bunun da arttırılması gerekiyor. Yani enflasyon şartlarında üreticinin de tüketicinin de rakamlarının güncellenmesi gerekiyor" dedi.


"Şartlar böyle devam ederse üretici bulmak zorlaşacak"
Süt üreticilerinin fedakarlık yaparak bu zamlara başa çıktıklarını ifade eden Mahit Tınmaz, "Süt üreticileri bu zamlarla fedakarlıkla başa çıkabiliyor. Kendilerinde ödün vererek Başa çıkabiliyorlar. Ayakta kalabilmek için, işi devam ettirebilmek için mücadele ediyorlar. Satışlarda şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Rutin olarak günlük sütümüzü satabiliyoruz. Bu şartlarda devam ederse üretici bulmak zorlaşacak" ifadelerini kullandı.


"Gençler bu işe teşvik edilmeli"
Üyelerinde de kayıplar yaşandığını belirten Tınmaz, "  Sakarya’da şu anda 250 ton civarında süt toplanıyor. Bu rakam geçtiğimiz yıl 350 ton civarındaydı. Çok ciddi bir düşüş oldu. Üyelerimizde de bir kayıp yaşandı. Bunda en büyük etkenlerden biri gençlerin bu işe girişimde bulunmaması. Sakarya neredeyse tamamiyle sanayi şehri oldu. Dolaylı olarak tarım ve hayvancılıkta ikinci, üçüncü planda kaldı" diyerek gençlerin bu işe teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.


"Süte verilen destek arttırılmalı"
Devlet desteğinin arttırılması gerektiğini söyleyen Tınmaz, "Devlet desteklerse biz devam edebiliriz. Süte verilen 50 kuruşluk destek 2 liraya çıkartılmalı. Gençlere uzun vadeli faizsiz krediler verilmeli. Bu işe özendirilmeleri gerekiyor"

26 Tem 2023 - 10:21 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.

07

Kardelen - Zamlı alıyoruz ve gerçekten katkısız süt mü alıyoruz ve hayvanlara verilen antibiyotik ve diğer kanserojen madde veriliyormuş yasak olmasına rağmen hayvanlara ve oradan süte ete yumurtaya biz çok fazla para ödeyip birde sağlıklı mı değil mi. Nasıl olacak ?

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 01 Ağustos 13:40
08

Üretüci - @Kardelen 07 nolu yoruma cevabı: Antibiyotikli süt alınmıyor veren tespit edildiğinde kaç ton süte karışırsa ceza uygulanıyor. Küçük

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 01 Ağustos 21:29
06

Emr - Sütün toptan fiyatini 20 lira yapin aracılar sayesinde mahallelerde 30 35 liradan satılsın tuketici almasın uericide üretmesin satsın neyi var neyi yoksa üreticide rahatlasin tuketicide aracıda bu ne böyle yaa her kafadan bi ses yok zam olmadi yok az geldi nebicim bir toplum olduk arkadaş üretici günde 2 3 binlira kazanicaginimi saniyo napiyo sadece sütle dönmez bu tezgah bunu sizde biliyosunuz kurbanlik yetiştrin ekin biçin kendi yeminizi üretin mazotu bahane etmeyin yakit fiyatlari dusunce siz sutun fiyatini dusurcekmisiniz onu soyleyin bakim şubat ayinda 30 lira olan mazot daha düne kadar 17 18 liraydi hangi biriniz sütun litre fiyatini dusurdunuz ne istiyosunuz maaşına zam işinize sonmu olsun bunu istiyosaniz sütçünüze yuksek fiyattan verin sütcude yuksek fiyattan satsin bakim satabiliyomu en fazla 1 hafta satar oda zar zor busefer ureticiyi bok sinekleri sarar her gun peynir yapamazsiniz kardesim şöyle düşünün sütcuye vermeyin mademki süt urunleri sutten daha pahali sizde peynir yağ yapin satin bakim yagin kilosunu 350 liradan kim alicak hadi ozamn görim sizi satın peyniri 400 liradan kimse almaz kardesim ozamn sütcüyü anlarsiniz sizin kapiniza 1 tane sutcu gelir zam geldi dersin ister al ister alma dersin ama sütcu musterisine onu diyemez mecbur ya tatli dille durumu izah edicek yada 1 2 lira kârından zarar edicek bi sütcude var 100 150 müşteri senin gibi kapina gelen 1 sütçüyle muhatap olmuyo her birine ayrı dil döküyo azcik empati yapın kardeşim...paranin kölesi olmayin para sizin köleniz olsun

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 30 Temmuz 13:40
09

Üretüci - @Emr 06 nolu yoruma cevabı: Adaletsizlik yemde başlıyor süte zam yeme zam ete zam yeme zam. Biz kendi saman yonca ve arpamızı ayrıca silajımızı veriyoruz. Maliyet ve yedşrdiğimiz hesaba katılınca hayvancılığı bırakıp kaba yemi satmak daha karlı. Ama bırakamıyoruz çünkü üretmek güzel. 20 büyükbaşın yılık kaba yemi şu an 200bin, getirisi 200bin işçilik ve veteriner ayrıca telef kardan gidiyor. Hadi üret teşvik et.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Ağustos 21:36
05

Trakyalı - tarihine bakarken saşı oldum zam falan gelmedi aylardır 11.5 zaten neyin kafasi bu

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 28 Temmuz 15:47
04

Doğrucu - Biz eve teslim sütün litresini 18 TL den alıyoruz..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Temmuz 14:43
03

Eyüp Yavuz - Ya bu üreticiyi düşünen yok süt ürünlerine/100 de %120 zam geldi süt e %10 geldi nerde %35 10 tl den 11.50 krs nasıl olur süt olmazsa süt ürünlerini nasıl satacaniz

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 28 Temmuz 10:23
02

Bir Olacağız - 9.5 di nerde 10 lira.. Yemlerini fiyatlarından kimsenin haberi yok heralde

Ayıpta bişe 11,5

Çok az Allah aşkına ya

Eşekliğimizle kalıyoruz

Vermiyecem daha sütçüye

Yeter ya ?

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 27 Temmuz 19:18
01

Karabela - Çok yapılmış birazını geri alın üreticiyle dalga geçiyorsunuz. Bu hayvancılık zengin işi oldu artık bizler bırakıyoruz zengine hitap edenler hayvancılığı tepe tepe yapsınlar biz battık inşallah onlarında sonu gelir.

Yanıtla . 3Beğen . 0Beğenme 27 Temmuz 07:57