TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar TMO'ya seslendi: "Çiftçilerimizi mağdur etmeyin"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday ve arpa hasadı dönemine girilmesiyle birlikte çiftçilerin mağdur edilmemesi çağrısında bulundu. Bayraktar, gerçekleştirdiği basın açıklamasında üreticiden alım yapan Toprak Mahsulleri Ofisi'ne seslendi.

Hasadı yaz aylarında yapılan hububatlardan buğday ve arpanın hasadı başladı. Hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte çiftçiler hasat ettikleri ürünleri Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) satıyor. Alım-satım işlerinde karışıklıklar ve aksamaların önüne geçilmesi adına TMO alım işlemlerini randevu sistemiyle gerçekleştiriliyor. 

Hem sistemde aksaklıklar meydana geldiğini hem de fiyatlar konusunda düzenleme yapılması gerektiğini belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar görüntülü bir basın açıklaması yayınlayarak TMO yetkililerine çağrıda bulundu.

ARPA VE BUĞDAY ÜRETİMİ ARTIYOR
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu verilere göre bu yıl gerçekleşmesi beklenen hububat üretiminde artış beklendiğini belirterek “TÜİK verilerine göre bu yıl geçen yıla göre buğday üretiminin yüzde 3,8 oranında artarak 20,5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 1,2 oranında artarak 8,6 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.” açıklamasında bulundu. 

"ÇİFTÇİLER MAĞDUR EDİLMEMELİ"
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada hububat alımında çiftçilerin mağdur edilmemesi gerektiğini belirterek “Rekoltenin artması olumlu olmakla birlikte serbest piyasada fiyatların düşük seyretmesiyle bazı bölgelerde sanayicilerin ve tüccarların çiftçiden ürünü almak istememesi çiftçilerimizi mağdur ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi hasadın bitmek üzere olduğu ve hasadın yeni başladığı bölgelerde randevu sisteminde yaşanan sorunları gidererek acilen alım yapmalıdır. Hasadın başlamadığı bölgelerde ise tedbirlerini almalıdır.” dedi.

 TZOB Genel Başkanı Bayraktar TMO'ya çağrıda bulunduğu açıklamasına şu şekilde devam etti:

“STOK FAZLASI FİYATLARI DÜŞÜRÜYOR”
“2022- 2023 döneminde özellikle Ekim-Ocak aylarında hatta Şubat ayının sonuna kadar yağışların ülke genelinde yetersiz olması, kuraklık endişesi ve yurt dışı fiyatlarının düşük seyretmesi ilk 5 ayda 6,5 milyon ton buğday ithalatı gerçekleştirilmesine neden oldu.

Diğer taraftan geçte olsa gümrük vergi oranlarının hasadın başlamasına sayılı günler kala, mayıs ayı itibarıyla tekrardan yüzde 30’a çıkarılması buğday üretiminin yoğun olduğu birçok bölgede depoların dolmasını engelleyemedi.

Bu durum serbest piyasada fiyatların düşük seyretmesine neden oldu.”

“FİYATLAR BÖLGESEL OLARAK BAZI YERLERDE MALİYETİN ALTINDA KALIYOR”
“TMO alım fiyatını prim hariç makarnalık buğday için ton başına 9 bin lira, ekmeklik buğday için ton başına 8 bin 250 lira, arpa için ton başına 7 bin lira olarak açıkladı.

TMO satış fiyatını makarnalık buğday için ton başına 10 bin 200 lira, ekmeklik buğday için 9 bin 350 lira ve arpa için 7 bin 725 lira olarak belirledi.

Açıklanan bu fiyatlara rağmen serbest piyasada fiyatlar ortalama olarak; makarnalık buğday için ton başına 8 bin 79 lira, ekmeklik buğday için ton başına 6 bin 982 lira, arpa için ise ton başına 5 bin 697 lira seviyesindedir.

Bu konuda Birliğimize ve Ziraat Odalarımıza çiftçilerimizden yoğun şikâyetler geliyor. Serbest piyasadaki fiyatlar bölgesel olarak bazı yerlerde maliyetin altında kalıyor, bazı bölgelerde ise ancak maliyeti karşılıyor.

Hiçbir esnaf, tüccar, alın teriyle evine ekmek götüren vatandaş maliyetine ya da zarar ettiği bir işi yapmaz. Bu durum sürdürülebilir değildir ve çiftçinin üretimden uzaklaşmasına neden olmaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi acilen etkili alım politikasını güçlendirerek piyasaya da hâkimiyeti sağlamalıdır.

Toprak Mahsulleri Ofisi hızlı alım ve erken ödeme yaparak piyasa fiyatlarını yükseltmelidir. Üreticilerimizin lehine olacak şekilde, bu durum acilen düzeltilmelidir. Bundan başka çaremiz yoktur.”

“ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜ TMO’YA SATMAK İSTİYOR”
“Müdahale alım fiyatlarının açıklanması ve Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine, kayıtlı üretim miktarı kadar tüm kesimlere (TMO veya piyasa aktörlerine) yapılan satışlar için ton başına buğdayda bin lira, arpada ise 500 lira ilave hububat üretim primi desteğinin verilmesiyle serbest piyasada fiyatların yükseleceği beklentisi maalesef yerini bulamadı.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıklanan fiyatları piyasayı hareketlendirmemiştir. Diğer yandan Toprak Mahsulleri Ofisi yeni sezonda üreticilerimizden aldığı ürünlere alım fiyatının üzerine her türlü maliyetin ilave edilerek piyasaya satış yapacağını açıklamasına rağmen, depolarda ürünü bulunan sanayiciler ve hububat ticaretiyle uğraşan sektör, piyasadan yeteri kadar ve müdahale alım fiyatı seviyesinde ürün almamıştır.

Çiftçilerimiz ürününü düşük fiyat veren tüccar veya diğer piyasa aktörleri yerine Toprak Mahsulleri Ofisine satmak istiyor. Ancak hasadın yoğunlaştığı birçok bölgede çiftçilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisinden randevu almakta sorun yaşıyor.

Unutulmamalıdır ki çiftçinin hasat edilen ürünü bekletme imkânı yok. Çiftçilerimizin birçoğu borçla üretim yapıyor ve borcunu kapatması gerekiyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi acilen alım merkezlerini artırarak, gerekirse yığma olarak alım yapmalı ve çiftçilerimizi tüccarın insafına bırakmamalıdır.

Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisine ürün satma imkânı olan çiftçilerimizin hesabına 1 ay sonra değil de 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa piyasada çiftçinin ürününü yok pahasına almak isteyen fırsatçılara engel olunacaktır.

Tarım Kredi Kooperatifleri ve TÜRKŞEKER de geçmiş yıllarda olduğu gibi hububat alımında devreye sokulmalıdır.”

“ARTAN GİRDİ FİYATLARI ÜRETİCİYİ ZORLUYOR”
“Kurdaki artışa bağlı olarak girdi fiyatları sürekli artış göstermektedir. Haziran ayında mazot fiyatları bir önceki aya göre yüzde 23 artarken gübre fiyatları ortalama yüzde 4 civarında yükselmiştir.

Maliyet artışlarını telafi edebilmek için üreticilerimiz bu sezon hasattan yeteri kadar gelir elde edemezse önümüzdeki sezon hububat üretiminden vazgeçecek üretim düşecektir.

Üreticilerimizin önümüzdeki sezon için yeterli girdi temin edebilmesi, ürününü değerinden satıp yeterli para kazanmasına bağlıdır.”

11 Tem 2023 - 11:11 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.

04

Yılmaz Sknm - Sayın başkan oturduğunuz yerden açıklama yapmakla olmuyor siz üzerinize düşeni yapıyor musunuz 30 yıldır çiftçi için ne yaptınız 10 dönüm bostan Yangel yat Osman şu çiftçinin yakasından düşün artık, çiftçinin gelişmesi için haklarını korumak için

ne yaptınız , Siz ve sizin gibi yetkililer üzerine düşeni yapıyorsanız çiftçinin iki yakası neden bir araya gelmiyor. Liyakat olmadığı müddetçe bu sıkıntılar bitmez

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Temmuz 18:08
02

Genç - Artık şu koltuğu genç birisine bırakınız...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Temmuz 02:12
03

Akyazi54 - @Genç 02 nolu yoruma cevabı: GENÇ ya da yasli olmasi onemli degil onemli olan halkin temel hak ve İhtiyaçlarına samimi olarak cozum bulmak HALKIN sesini dibledikten sonra ust mercilerle kamuoyuna acik sekilde dile getirmek. bu isi yapan en basarili hakkaniyetli isim bu ulkede yilmaz büyükersendir. Ornek alinsaydi akyazi hem tarim arazileri kaybolmazdi hem de marka bir ilce olurdu ama nerdeee. Salla basi al maasi. Hak mi helal mi? Asla helal değil.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Temmuz 12:13
01

Akyazi61 - Artık çiftçinin bu bozuk ekonomi yönetiminin altında ezilmesine tahammülü kalmadı bir an önce haklarının verilmesi gerekirde

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Temmuz 16:25