İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

Tüm sektörlerde yaşanan gelişmeler ve buna bağlı olarak büyük değişimlerin yaşanması ile güvenlik ve denetleme ihtiyacının da önemi arttı. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği sektörlere hitap eden bir iş kolu haline geldi. İş güvenliği uzmanlığının istihdam alanı fazla ve iş sağlama şansıda yüksektir. İş güvenliği uzmanı nasıl olunur?

Tüm sektörlerde yaşanan gelişmeler ve buna bağlı olarak büyük değişimlerin yaşanması ile güvenlik ve denetleme ihtiyacının da önemi arttı. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği sektörlere hitap eden bir iş kolu haline geldi. İş güvenliği uzmanlığının istihdam alanı fazla ve iş sağlama şansıda yüksektir. İş güvenliği uzmanı nasıl olunur? Bu alanda iş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişiler öncelikle bakanlık tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarında düzenlenen programlara katılmalıdırlar. Eğitimden sonra ise düzenlenen sınavlardan başarılı olanlar İSG Uzmanı belgesini almaya hak kazanır.

İş güvenliği uzmanı olmak isteyenler üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği önlisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmaları gerekir. Ayrıca üniversitelerin önlisans ya da lisans bölümlerinden mühendislik ve mimarlık fakülteleri, teknik öğretmen, Fen ya da edebiyat fakültelerinden fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden mezun olunması gereklidir. Bu bölümlerden mezun olanlar bakanlık tarafından belirlenen esaslara ve ÖSYM tarafından hazırlanan İSG sınavına girmeleri gerekir. Tüm bunlar ile beraber bazı istisnalar dışında sınava girmeden İSG Eğitimi almak zorunludur.

Yönetmelik kapsamında iş güvenliği uzmanlığı eğitim programları teorik ve uygulamalı olarak iki bölüm ile yapılmaktadır. Bu eğitimlerde teorik olarak 180 saat ve uygulamalı olarak ise 40 saat yapılmaktadır. Bu eğitimlerden sonra ÖSYM tarafından yapılan sınava girilmesi gerekir. Bu sınavdan en az 70 puan alınmalıdır. Sınavdan başarılı olan adaylar iş sağlığı ve güvenliği sertifikasına sahip olurlar. Başarılı olup sertifikayı alanlar durumlarını e-devlet üzerinden İSG Kâtip sistemi ile öğrenebilirler.

6311 sayıla kanuna göre işyerini ve iş güvenliği uzmanlarını üç sınıfa ayırmıştır. Çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyeri olarak sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflara göre ise,

  • A sınıfı iş güvenliği uzmanı çok tehlikeli işyerinde
  • B sınıfı iş güvenliği uzmanı tehlikeli işyerinde
  • C sınıfı iş güvenliği uzmanı az tehlikeli işyerinde olarak görev yapmaktadırlar.

Bu alanlarda görev yapabilmeleri için gerekli sınıflara ait belere sahip olmalıdırlar. Aynı zamanda C sınıfı belgesine sahip olanlar B sınıfı belgesini alabilmesi için en az üç yıl olarak fiilen görev yaptığını belgelemesi gerekir. Ayrıca B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için eğitimlere katılarak sınavdan başarılı olmak gerekmektedir. B sınıfı belgesine sahip olanlar A sınıfı belgesi alabilmesi için en az dört sene fiili olarak çalıştığını belgelemesi gerekir ve A sınıfı iş güvenliği uzmanı eğitimine katılarak yapılacak olan sınavdan başarılı olması gerekmektedir.

Yönetmelik kapsamında iş güvenliği uzmanlığı çalışma süreleri,

  • Az tehlikeli sınıfta bulunan işletmeler: Çalışan başına ayda en az on dakika
  • Tehlikeli sınıfta bulunan işletmeler: Çalışan başına ayda en az yirmi dakika
  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler: Çalışan başına ayda en az kırk dakika süre ile çalışmaktadırlar.

15 Haz 2023 - 19:31 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.