Bayram yaklaştı kurbanlık derdi başladı! Peki kurban alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kurban Bayramı öncesinde, vatandaşlar iyi bir kurbanlık seçmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve iyi bir hayvanın nasıl anlaşıldığını araştırmaya başladı. Veteriner hekim Bekir Taşdemir bu soruları Tv264 mikrofonlarına cevapladı.Fatih Bulsun ve Merve Topal'ın haberi

Büyütmek için resme tıklayın

Kurban Bayramı hazırlıkları başladı ve kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar nasıl kurbanlık seçilmesi gerektiğini araştırmaya başladı. Peki iyi bir kurbanlık nasıl olmalı? Kurbanlık seçerken nelere  dikkat etmeliyiz?

"Fiziki durumuna dikkat edilmeli"
Kurbanlık hayvanın fiziki durumuna özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirten  Sakarya Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu üyesi Bekir Taşdemir, “Kurbanlığın fiziki durumu göz ardı edilmemeli. Hayvanın besi yapısı, tüy yapısı, kulak burun meme yapısının bütünlüğüne dikkat edilmesi gerekir. En önemli şeylerden biri çok zayıf olmaması gerekir. Zayıf olan hayvanların et tüketimi de pek sağlıklı olmayabilir" dedi.

"Erkek hayvanlar tercih edilmeli"
Hayvanlarda  sağlık problemlerinin görüldüğüne dikkat çeken Taşdemir, "Kurbanlık hayvanlar seçilirken erkek hayvanların tercih edilmesi daha sağlıklı olabilir. Çünkü erkek hayvanlarda sağlık problemlerin daha az görüldüğünü söyleyebilirim. Eğer hayvanın boynuzları sonradan kırılmışsa bir problem ama doğuştan hiç çıkmamışsa bu tür hayvanlar kurban edilebilir. Hayvanda yaraların ve hastalıkların olmamasına özellikle dikkat edilmelidir" diyerek erkek hayvanların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Yaş sınırına dikkat edilmeli
Kurbanlıklarda yaş sınırının oldukça önemli olduğunu dile getiren Taşdemir, "Büyükbaş hayvanın 2 yaşını geçmiş olması gerekir. Hayvanın kulak küpesinden de yaşını sorgulayabiliriz. Küçükbaş hayvanlarda da anne büyüklüğüne erişmesi göz önüne alınır. Yaş sınırına dikkat edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Pasaportlarla beyan edilmeli
Pasaportların hayvanların geçmişiyle ilgili bilgileri aktardığını belirten Taşdemir, "Hayvan alım satımlarında alıcı ve satıcı pasaportlarını beyan etmek zorunda. Hayvanı alan kişi kendi üstüne almak zorundadır. Bir pasaportta hayvanın geçmişiyle ilgili bilgilerinin birçoğu var. Bunu sistemden de sorgulattırabilirler" dedi.

1 ay önce açılıyor
İllerde kurban işlemleri ve kurban pazarları Valilikler başkanlığında kurulan kurban hizmetleri komisyonu tarafından yürütülüyor. Geçici kurban kesim ve satış yerleri komisyonca belirleniyor ve buralara sistem üzerinden işletme açılıyor. Kurban pazarları İstanbul’da kurbana 15 gün kala diğer illerde ise bir ay kala açılıyor.

MEDYABAR.COM// 

26 May 2023 - 10:40 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.