Evet, bu haftaki yerli manavlarda Akyazı'da “Sarı Kasaplar” diye bilinen aileden bahsedeceğiz. Bu aile, Akyazı'nın en eski ve köklü ailelerindendir. Soyu 700 yıl öncesine kadar dayanan bu aile, o zamanki büyük göçte Akyazı'ya dört beş aile olarak gelmiş ve yerleşmiştir.( Kaynak: Belediye Reisi Necati TEMEL Arşivi )
Bu aileyi tanıtmadan önce neden Sarı Kasaplar dendiğini anlatarak devam edelim: Bunların en büyük babaları olan Mustafa HAŞAR, sarışın olduğunda bu lakap takılmış ve öyle de devam etmiştir. Şimdi bu aileyi daha iyi tanımak için şöyle üç kuşak geriye gidip öyle anlatmaya başlayalım :Gerçi biz yaş olarak bilemeyiz ama yeni kuşakların daha iyi tanımaları için öyle anlatalım. Bunların en büyük dedeleri Adapazarı Yeni Camide Müezzinlik yapan Tahir Efendi’dir. Tahir Efendi, minarede ezan okurken rahmetli olmuş ve güçlükle minareden indirilmiştir.
Tahir Efendi’nin oğlu olan Mustafa HAŞAR, Akyazı'nın ilk kasap ve celeplerindendir. Mustafa HAŞAR, dört evlilik yapmıştır. Sarı Kasap Mustafa HAŞAR'ın dördüncü eşi Fatma Hanım ile yaptığı evlilik Akyazı'nın ilk resmi nikah kıyılan evliliğidir..
Mustafa HAŞAR, dört evlilik yaptı, demiştik. Birinci eşinden Saniye ve Mustafa, ikinci eşinden Ali ve Rafiye,üçüncü eşinden Necibe ve Ahmet doğmuştur.Birinci eşinden olan kızı, Bozok’lara gelin gitmiş, müezzin olan oğlu çok genç yaşta vefat etmiştir.İkinci eşinden olan Ali HAŞAR da kasaplığı seçmiş ve Akyazı'nın en eski kasaplarından olmuştur.Ali HAŞAR'ın Sefer ve Salim adında iki oğlu olmuştur. Bunların ikisi de kasaplığı seçmiştir.
Sefer abi, çok neşeli ve şaka yapmayı seven bir insandı. Dericilik yaptığımız dönemde çok deri alışverişimiz olmuştur.Sefer abinin de Saffet,Rafet ve Orhan adında üç oğlu ile Seher adında bir kızı olmuştur. Mustafa HAŞAR’ın diğer oğlu Salim HAŞAR da uzun yıllar kasaplık yaptıktan sonra çarşı içinde kendi binası olan şimdi Rumeli Lokantasının olduğu yerde lokanta açmıştır.Salim abi, Baraka Camiinde namaz kılarken vefat etmiştir.Onun da Salim ve Sadi adında iki oğlu ve Sabahat ve Samahat adında iki kızı olmuştur.
Sarı Kasap Mustafa HAŞAR'ın son resmi nikahlı eşi Fatma Hanım ile olan evliliğinden de Mehmet ve Cevat – lakabı Karakaş- adında iki oğlu ve Mürvet adında bir kızı olmuştur. İki oğlundan biri olan Mehmet HAŞAR ayakkabıcıdır. Mehmet abi, aynı zamanda horoz dövüşü meraklısıdır.Ona “Horozcu Mehmet” de derler.
Mehmet HAŞAR’ın da Salih,Semih,Ali Faik adında üç oğlu ve Canan ve Nalân adında iki kızı olur.Öbür oğlu olan Cevat HAŞAR da yıllarca Akyazı'da adı Hür Nakliyat olan yazıhanesini işletir. Daha ziyade “Karakaş Cevat” olarak bilinir.Cevat abi de Akyazı’nın sevilen sayılan dürüst esnafların- dandır. Cevat HAŞAR 'ın Mustafa Evren adında bir oğlu ve yedi kızı olur..
Mustafa HAŞAR'ın tek kızı olan Mürvet Hanım da Akyazı eşrafından Şoför “Kırdaş” Kemâl Tan ile evlenmiş Bu evlilikten de Kâmil ve Kâmuran adında iki oğlu ve Saliha, Kâmile, Kadriye ve Neriman adında dört kızı olmuştur.
Mustafa HAŞAR’ın üçüncü eşinden de Neziha ve Sabiha adında iki kızı ve Namık adında bir oğlu olur. Bir de Mustafa HAŞAR 'ın kız kardeşleri vardır.Bunlardan Huriye, Foto Fethi ve Ferit’lerin annesidir.Bir diğer kızkardeşi deVahittin Çavuş’un hanımı ve Berber Orhan SAVAŞ'ın annesidir.
Sarı Kasaplar, zamanında oldukça yer ve mülk sahibiydiler.Hastane Mahallesinde Birol ATASOY’ un atölyesinin olduğu yerde yüz dönüme yakın yerleri vardı. Bir de eski pazar yerinin,şimdi Nostalji Parkın olduğu yerin tamamı Sarı Kasaplar’a aitti.Dönemin Belediye Reisi Abdi Bey ( Bayhan ) bu yeri satın almak istemiş,aile kabul etmeyince metrekaresi 26 kuruştan istimlak etmiştir.
Evet, bununla beraber bu yazımızın da sonuna gelmiş olduk..Rabbim bu yazıda ismi geçip de rahmetli olanlara rahmetiyle muamele etsin inşallah! Bir dahaki yazıda buluşmak üzere sağlıcakla kalın.
Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(2)Emi̇n Şenyi̇ği̇t - Nostalji parkının olduğu yer pazar yeri olarak belediyece istimlak edilmiş Merhum Ahmet Şenyiğit tarafından belediyeye devredilmiştir...
Sezai çetin - Bizimde soy acimiz haci eminler sulalesi olarak çildirlar köyünde 1700 lü yilarda yasanmis
Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.