Antik çağlardaki ismi Pamphylia olan Antalya, Akdeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Likya uygarlığının yurt olarak kullandığı Antalya tarih boyunca pek çok medeniyete de ev sahipliği yaptı.
Yaklaşık 4000 yıllık süre boyunca Likya, Hitit, Pers, Grek, Roma medeniyetlerinin yaşam alanı olan Antalya 11. yüzyıldan itibaren Türk hakimiyetine girdi.
Bu zengin ve köklü geçmiş Antalya’da derin bir kültürel iz bıraktı. Antalya’da çeşitli dönemlerden ve devletlerden kalma çok sayıda tarihi eser yer almaktadır. Antalya’da gezilecek tarihi yerleri sizin için araştırdık.
Apollon Tapınağı
Side’de bulunan Apollon Tapınağı Antalya'nın tarihi güzellikleri arasında en eski tarihli olanlardan biri. Roma mitolojisinde Güneş Tanrısı olarak bilinen Apollon Tapınağı antik Roma mimarisinin güzel bir örneğidir.
M.S. 150 yılında yapıldığı düşünülen Apollon Tapınağı kısmi olarak tahrip olmuş olsa da büyük ölçüde sağlam olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Roma mimari üslubu olan peripteros planına uygun olarak inşa edilmiş olan tapınağı o dönemde her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği düşünülüyor.
Side’den ulaşımın oldukça kolay olduğu Apollon Tapınağı’nı hafta içi her gün 08:00- 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Patara Antik Kenti
Antalya Kaş’ta yer alan Patara Antik Kenti bölgedeki en eski kentlerden birisidir. Antalya il merkezine yaklaşık 200 km uzaklıkta bulunan Patara Antik Kenti’ne Yazır, Korkuteli, Söğüt, Bekçiler ve Kumluova güzergahını takip ederek ulaşabilirsiniz.
Patara Antik Kenti ve diğer tarihi noktaları ziyaret etmek için araç kiralama sitesini ziyaret edebilir, size ait olan aracın keyfini çıkarabilirsiniz.
Likya Devleti’ne başkentlik yapmış olan Patara M.Ö. 8. yüzyılda inşa edildi. Oldukça zengin ve canlı bir şehir olan Patara en dolu döneminde yaklaşık 100.000 kişi şehirde yaşamını sürdürüyordu.
Patara’da görebileceğiniz Antalya tarihi yerleri arasında meclis binası kalıntısı, amfi tiyatro ve kilise yer almaktadır. Patara’yı haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.
Alanya Kalesi
Antalya’nın tarihi eserleri içerisinde en çok ziyaret edilenlerden birisi olan Alanya Kalesi Hisariçi mahallesinde bulunmaktadır. Kale denize karşı çok güzel bir konumdadır.
Helenistik Dönemde yapıldığı düşünülen Alanya Kalesi yerden 250 metre yükseklikte bulunmaktadır. Kalenin çevresini 7 kilometrelik taş surlar çevrelemektedir. Bu surlarda toplam 140 adet gözetleme kulesi bulunmaktadır.
Anadolu Selçuklu hakimiyeti döneminde geniş çaplı bir tamirat gören kale günümüze oldukça iyi bir durumdadır. Kalenin mimarisinde pek çok farklı devletin mimari üslubu göze çarpmaktadır.
Bölgenin tarihi geçmişinin en somut kanıtı olan kale turistik ziyaretlere açıktır. Alanya Kalesi’ni haftanın her günü 08:00- 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Side Antik Kenti
Manavgat’ın popüler turistik bölgelerinden olan Side’de bulunan Side Antik Kenti M.Ö. 1. yüzyılda inşa edilmiştir. Eski bir liman kenti olan Side o dönemde ticaret hayatının yoğun olduğu bir yerdi.
Antalya’nın tarihi güzellikleri arasında günümüze kadar en iyi şekilde korunarak gelen Side Antik Kenti turistik açıdan önemli bir yerdir. Kentte bulunan sütunlu yol, liman kalıntıları ve şehir surları çok net olarak görülebilmektedir.
Kentin liman kalıntılarının bir kısmı denizin içinde su altı fotoğrafçıları tarafından çekim yapmak amacıyla kullanılmaktadır.
Side Antik Kenti’nin antik tiyatrosu en meşhur eserlerinden birisidir. 17.000 kişi kapasiteli bu antik tiyatro, antik dönemde Anadolu’daki en büyük kapasiteli tiyatroydu.
Olympos Antik Kenti
Olympos Antik Kenti Antalya şehir merkezine 80 km mesafede yer almaktadır. Sahil bandını takip ederek ulaşabileceğiniz Olympos Antik Kenti antik zamanlarda “Tanrıların Kenti” olarak anılmaktaydı.
Likya uygarlığının en önemli kentlerinden olan Olympos, ormanlık alanın içinde bulunan bir antik kent. Kentte bulunan eserlerden bazıları iyi olarak günümüze kadar ulaşmıştır.
Likyalıların idari açıdan önemli kararlarının alındığı kentlerden birisi olan Olympos oldukça zengin ve gelişmiş bir yaşam alanıydı. Antik dönemde ticaret kervanlarının Olympos’a uğradığı ve ticari faaliyetlerde bulundukları bilinmektedir.
Olympos Antik Kenti’ne haftanın her günü 08:00- 19:00 saatleri arasında giriş yapabilirsiniz. Ziyaret ederken yanınızda Müze Kart olması da öneriliyor.
Xanthos Antik Kenti
Kaş ilçesinde yer alan Xanthos Antik Kenti Antalya'da gezilecek tarihi yerler arasında en ünlü yerlerden birisidir. Kentin yapılan araştırmalara göre M.Ö. 8. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.
UNESCO Miras Listesi’nde yer alan Xanthos Antik Kenti koruma altındadır. Kentin Perslerin sonu gelmez saldırıları karşısında önemini kaybettiği düşünülmektedir. Anlatılanlara göre Perslilerin saldırılarına karşı direnen Xanthoslular yenilgi karşısında toplu olarak intihar etmiştir.
Likya uygarlığına bir dönem başkentlik de yapan Xanthos Antik Kenti sahip olduğu antik tiyatrosu ile turistlerin ilgisini çekiyor. İyi korunmuş şekilde günümüze ulaşan bu antik tiyatro döneminin en büyüklerinden birisiydi.
Süleymaniye Camii
Antalya merkezde gezilecek tarihi yerler arasında olan Süleymaniye Camii, 1231 yılında Selçuklular döneminde inşa edilmiştir.
Sultan Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan Süleymaniye Camii bölgedeki en eski camilerden birisidir. Klasik Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan Süleymaniye Camii pencere ve kapısında görülebilen oyma işçiliği ile ünlüdür.
Tek minareli bir cami olan Süleymaniye Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman döneminde tamir edilmiştir. Süleymaniye Camii günümüzde aktif olarak hizmet vermekte olup ibadete açık bulunmaktadır.
Süleymaniye Camii’ne şehir merkezinden yürüyerek ya da toplu taşıma kullanarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca aracınız bulunuyorsa hızlı bir şekilde dilediğiniz zaman burayı ziyaret edebilirsiniz.
Hıdırlık Kulesi
Muratpaşa ilçesinde yer alan Hıdırlık Kulesi Roma döneminde inşa edilmiştir. 14 metre yüksekliğe ve çember şeklinde bir mimariye sahip olan Hıdırlık Kulesi’nin giriş kısmı kare şeklindedir.
Doğu kısmında yer alan kapıdan giriş yapılabilen kulenin içinde üst kata çıkabileceğiniz bir de merdiven bulunmaktadır. Üst kata çıkıldığında çok güzel bir şehir manzarası görülmektedir. Fotoğrafçılıkla ilgilenenler sık sık bu bölümden fotoğraf çekerler.
Yapıldığı dönemde gözetleme kulesi olarak kullanılan Hıdırlık Kulesi antik çağlardan günümüze çok iyi durumda gelebilmiştir. Antalya tarihi eserleri arasında bulunan Hıdırlık Kulesi’ni haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.
Aspendos Antik Tiyatrosu
Antalya'nın tarihi güzellikleri arasında en ünlülerinden birisi olan Aspendos Antik Tiyatrosu Roma dönemi eserlerinden birisidir. M.Ö. 2. yüzyılda yapıldığı sanılan Aspendos Tiyatrosu, Türkiye’nin dünyada en çok tanınan kültür miraslarının başında geliyor.
Tiyatro, yapıldığı dönemde kentin yerel tanrıları ve imparator ailesine adanmıştır. Harika bir akustik dizayna sahip olan Aspendos Antik Tiyatrosu sahnede konuşulanların en arkada oturan seyirci tarafından bile rahatlıkla duyulmasına imkan verir Bu mimari dizayn üslubu günümüzde bizleri hayrete düşürmektedir.
Şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunan Aspendos’a araba kiralayarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu konuda Antalya araba kiralama fiyatları sayfasına göz atabilirsiniz.
Kızılkule
Antalya’nın tarihi yerleri arasında en estetik görünüme sahip olanlardan birisi de Kızılkule’dir. Selçuklu Devleti sultanlarından Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır.
13. yüzyılda inşa ettirilen Kızılkule, deniz kıyısına inşa edilmiştir. Denizden gelebilecek saldırılara karşı bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule Alanya’nın simge yapılarından birisidir.
Yapımında kızıl tuğlaların kullanıldığı Kızılkule turkuaz renkli deniz suyuyla çok hoş bir görünüm oluşturur. Pek çok kartpostalda Kızılkule’nin görüntüsü kullanılır.
Kızılkule Antalya il merkezine 130 km uzaklıkta yer almaktadır. Kızılkule’yi haftanın her günü 08:30 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
St. Nikolas (Noel Baba) Kilisesi
Antalya Demre’de yer alan St. Nikolas (Noel Baba) Kilisesi M.Ö. 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Kilise Hristiyanlık dünyası için özel bir değere sahip. Noel Baba kilisesi Aziz Nikolas’ın piskoposluk yaptığı bir kilisedir.
Bu anlamda önemli bir dini merkez olan bu kilise günümüzde Hristiyanlar tarafından hala sıklıkla ziyaret edilmektedir. St. Nikolas (Noel Baba) Kilisesi Rodos’ta bulunan Rus Konsili tarafından onarılmıştır.
Duvarlarında Hıristiyanlığa dair çok sayıda fresk ve resim bulunan kilise aynı zamanda Aziz Nikolas’ın mezarına da ev sahipliği yapmaktadır. Antalya tarihi eserleri arasında dini bir öneme sahip olan St. Nikolas (Noel Baba) Kilisesi haftanın her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Perge Antik Kenti
M.Ö. 1200 yılında inşa edilen Perge Antik Kenti Hititler tarafından inşa edilmiştir. Daha sonraki dönemlerde Roma ve Bizans devletlerinin hakimiyetine geçen Perge Antik Kenti pek çok uygarlıktan izler taşımaktadır.
Perge Antik Kenti’nde görebileceğiniz eserler arasında hamam, stadyum, antik tiyatro, ev ve sütunlu cadde yer almaktadır. Bu eserler oldukça iyi durumdadır. Perge Antik Kenti’nin en ünlü yapısı 15.000 kişi kapasiteli antik tiyatrodur.
Eski yazıtlar bu tiyatroda pek çok tiyatro gösterisi ve sanatsal faaliyetin düzenlendiğinden bahseder. Perge Antik Kenti, Nisan – Ekim arası 08.00 – 19:00, Ekim – Nisan arası 08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Termessos Antik Kenti
Korkuteli’nde bulunan Termessos Antik Kenti deniz seviyesinden yaklaşık 1200 metre yüksektedir. Alana hâkim bir tepe üzerinde kurulmuş olan Termessos zamanının en korunaklı şehirlerinden birisiydi.
Bu korunaklı yapısı sayesinde tarihi boyunca çok fazla istilaya uğramayan Termessos günümüze kadar oldukça iyi korunmuş bir şekilde gelebilmiştir. Termessos Antalya tarihi eserleri arasında en ünlülerden birisidir.
Oldukça zengin bir kent olan Termessos ticari faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı bir yerdir. Bölgede hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı bir yerdi. Termessos’ta yapılan kazılarda pek çok farklı devlete ait sikke ve para bulunmuştur.
Myra Antik Kenti
Antalya şehir merkezine 140 km uzaklıkta yer alan Myra Antik Kenti Antalya'nın tarihi güzellikleri arasında en bilinenlerden birisidir. Myra’ya şehir merkezinden kolay bir şekilde ulaşmak için rent go araç kiralama sayfasından araba kiralayabilirsiniz.
M.Ö. 2. yüzyılda Romalılar tarafından kurulan Myra gelişmiş ve bürokrasinin merkezi konumunda bir şehirdi. Kentte yapılan arkeolojik kazılarda çok sayıda soylunun kayadan yapılmış mezarı bulunmuştur.
Bu mezarlardaki taş oymacılığının detaylı ve güzel yapısı ölenlerin önemli kişiler olduğuna işarettir. Bu şekilde çok sayıda mezar olması da kentte soylu ve bürokratik açıdan önemli kişilerin sayısının fazla olduğunu ifade eder.
Evdir Han
Selçuklu Sultanı İzzeddin Keykavus tarafından yapıldığı bilinen Evdir Han Antalya'da gezilecek tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı bir bina olan Evdir Han kesme taştan yapılmıştır.
Binanın en dışında ince bir bordür, iç kısımda ise katmanlar şeklinde sıralanan bordürler yer almaktadır. Bordür sırasının üst kısımları zaman içinde yıkılmıştır. Anadolu’da bulunan kervansaray örneklerinin en güzellerinden birisi olan Evdir Han İpek Yolu güzergahında bulunmaktadır.
Yerli ve yabancı pek çok seyyahın kitaplarında sıklıkla ismi geçen Evdir Han’ın önemli bir kervansaray olduğu açıktır. Yapı haftanın her günü ziyaret edilebilir.
Yapının kendine has renkli duvar yapısı fotoğrafçılık açısından oldukça hoş bir sahne hazırlamaktadır. Fotoğraf çekmekle ilgileniyorsanız Evdir Han’a uğrayabilirsiniz.
Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.