Sakarya'da 6-7 katlı bina yapılabileceğini söylemişti. O uzmandan yeni açıklama: "Bilimsel olarak evet, psikolojik olarak hayır"

Jeoloji Mühendisler Odası Sakarya İl Temsilcisi Yalçın Meriç, Sakarya’da yüksek katlı binaların bilimsel olarak yapılabileceğini ancak Sakarya halkının buna psikolojik olarak hazır olmadığını ifade etti. Kasım ayında Sakarya'da gerekli zemin iyileştirmesi sonrası 6,7 hatta 8 katlı bina yapılabileceğini belirten Meriç, mevcut durumdaki 5 katlı binaların çok büyük risk taşıdığını anlattı. MEDYABAR.COM// Fatih Bulsun-Merve Topal’ın haberi,AYRINTILAR...

Haber albümü için resme tıklayın

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından zemin ve bina ilişkisi en çok konuşulan konulardan biri oldu. 1999 yılında 2 büyük deprem atlatmış  Sakarya’da da zeminin alüvyon zemine sahip olduğu her zaman dile getiriliyor.

Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yalçın Meriç, Medyabar ve Tv264’e verdiği röportajda zemin sıvılaşmasına dikkat çekerek Sakarya’nın en sağlam ve en kötü zeminlerinin olduğu yerleri dile getirdi.

Erenler,  Adapazarı riskli
Zemin sıvılaşması için en basit tabir ile alüvyon zeminlerde suya doygun zeminin deprem sırasında yukarıya doğru basınçlı bir şekilde binaya etki etmesi diyebiliriz diyen Meriç,  “Bu durumu daha çok Erenler, Adapazarı, Serdivan gibi merkez ilçelerinde görüyoruz. Buralarda zemini güçlendirerek inşaat yapmanın bir sıkıntısı yoktur” ifadelerini kullandı.

En sağlam zemin Ferizli ve Kaynarca
Yapılan araştırmalara göre Sakarya’nın en sağlam zemini olarak Ferizli, Kaynarca, Hendek gibi ilçeleri gösteren Meriç, “Serdivan’ın tepelik alanlarını da buna dahil edebiliriz. Yine Adapazarı’nda ise Maltepe, Hızırtepe gibi alanlarının zeminin sağlam olduğunu biliyoruz. Sakarya’daki düz yerlerin çoğu alüvyon. Buralarda sıvılaşma ile karşı karşı karşıya kalıyoruz. Ama yer altı suyunun olmadığı tepelerin daha güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Zeminin kaya olması depremi biraz daha sönümlüyor” şeklinde konuştu.

Bütün ilçelerin risk altında olduğunu ancak zemin sıvılaşmasının olduğu yerlerin daha büyük risk altında olduğunu ifade eden Meriç, “Depremin etkisi bu bölgelerde daha fazla oluyor” dedi.

“Bilimsel olarak hazırız”
Daha önce Medyabar ve Tv264’e verdiği röportajında, Sakarya’da 6-7 katlı binaların çok rahat yapılabileceğini söyleyen Yalçın Meriç, muhabirimiz Fatih Bulsun’un hala bunu savunuyor musunuz? sorusuna, “Bilimsel olarak Sakarya buna hazır. Ancak psikolojik olarak hazır değil. O yüzden Sakarya halkı için yüksek katlı binalardan kaçınmak Sakarya halkı için daha mantıklı duruyor” şeklinde konuştu.

9 Kasım 2022'de MEDYABAR'a verdiği demeçte Sakarya’da şu anda binalarda 3 kat sınırlaması olduğunu hatırlatan Başkan Meriç, “Belediyeler böyle bir sınır getirdi ama zeminde iyileştirme yapılarak kat yüksekliği elde edilebilir. Burada önemli olan zemin etüdünün çok iyi yapılması ve gerekli mühendislikler kullanılarak zeminin güçlendirilmesi. Zemin güçlendirilirse kat yüksekliği ile ilgili bir sıkıntımız kalmaz. Sakarya’da 7-8 katlı binaları çok rahat yapabiliriz” demişti. 

"“Sakarya’da 6-7 katlı bina çok rahat yapılabilir”" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
5 katlılar risk altında
Deprem görmüş binaların risk altında olduğunu ancak depremden sonra yapılan binaların çoğunda güzel uygulamalar var diyen Yalçın Meriç, “Bu binalarda bir sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum. Ama depremden önce yapılan binalar problemli. Özellikle alüvyon zeminin olduğu yerlerdeki 5 katlı binalar risk altında" dedi. 

Her şey zemine bağlı
Sakarya Büyükşehir Belediye meclisinde yerinde dönüşüm için 5 kata izin verilmesi konusunda yorumlarda bulunan Meriç, “Zemini güçlendirdikten sonra hiçbir problem yaşanacağını sanmıyorum. Zemin güçlendirmesi donatısız kazık, taş kolon gibi sistemler uygulanarak yapılabilir” şeklinde konuştu.

Çok katlı binalardaki "makyaj" tehlikesini de anlatmıştı
Jeoloji Mühendisler Odası Sakarya İl Temsilcisi Yalçın Meriç, kasım ayında SATSO'da konuyla ilgili yapılan bir toplantıda da çok katlı binalarda yapılan cephe giydirme, boya gibi basit tadilatlara bile izin verilmemesi gerektiğini söylemişti. 

Şehirde zemin etütleri ve iyileştirme çalışmalarının yanlış yapıldığı gündemiyle ilgili konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası il temsilcisi, kent merkezindeki yüksek katlı binaları işaret ederek bu binalarda Cephe giydirme, boya, badana gibi basit tadilatlara bile izin verilmemesi gerektiğini ifade etmişti. 

22 Şub 2023 - 14:31 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.

01

Abdurrahim Tan - Veee bu açıklama sonrası Sakarya da gökdelen projeleri dile getirilmeye başlandı ...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 17:56