Deprem bölgesinde "Sakaryalı" izleri(1)

Deprem bölgesinde Sakaryalıların izlerini görebilmek için TV264 ve Medyabar editörü Erhan Kaytanbay ile geride bıraktığımız hafta bölgedeydik..

+8
Haber albümü için resme tıklayın

Kahramanmaraş’tan Adıyaman’a, Antakya’dan Malatya’ya kadar deprem bölgesine, ilk günden yardım için koşan Sakaryalıların izini sürdük..

Bu sürede, kimlerin gerçekten yardım için orada olduğunu, kimlerin ise fotoğraf çektirmek ve sosyal medyada paylaşmak için geldiğine tanık olduk..

Sosyal medya paylaşımları yapmak için bölgeye gelenler arasında kimler yoktu ki..

Gittikleri her yerde 5-10 dakika kalıp poz poz fotoğraflar çektirip (Aman bir şey olmasın hasta oluruz) diye lüks arabalarına atlayıp gittiler..
Zaten bunların kimler olduğunu sosyal medya sayfalarına baktığında hemen fark edebileceksiniz..

Ancak zaman birlik ve beraberlik zamanı olduğu için ‘isimler’ üzerinden gitmeden  bu sürede tanık olduğumuz ve de haber olmayan detayları size aktarmak istiyorum....
Buyrun başlıyoruz..


Vali Kaldırım’ın 2'nci büyük sınavı
Depremin ilk günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Kahramanmaraş’ta görevlendirilen ilimiz valisi Çetin Oktay Kaldırım depremle ilgili 2'nci sınavını verirken en büyük destekçisi ise Sakaryalılar..

İlk Deprem tecrübesini Elazığ’da yaşayan Vali Kaldırım, şimdi bu tecrübeleriyle Kahramanmaraş’ta büyük görev yapıyor..

Günün 16-17 saati sahada olan Kaldırım’ın en büyük destekçisi, moral kaynağı ise  Sakarya’dan yardımlarla gelen hayırsever Sakaryalılar..

Vali Kaldırım Sakarya’dan her gelenle ilgilenip yardımları yönlendiriyor..

   ***     ***     ***    ***    ***   ***   ***   ***   ***   ***



 Kırıkhan’da Sakarya izleri..
Depremin ilk günü Sakaryalıların aşevi ve yardım merkezi kurdukları bölgelerden biri de Hatay’ın Kırıkhan ilçesi..

İlçe merkezinin yüzde 80 gibi bir bölümü yıkılan ve hasar gören Kırıkhan’da Sakaryalılar  depremin ilk günü aşevi ve yardım merkezi kurdular.

Enkazlar arasındaki yardım merkezinde her gün yaklaşık bin 500 depremzedenin gıda maddesinden kıyafetlerine kadar ihtiyaçları karşılanıyor..
 
***     ***     ***    ***    ***   ***   ***   ***   ***   ***


Tatangaların ‘Kırıkhan’ nöbeti..
  Sakaryaspor taraftar grubu Tatangalar depremde örnek olacak bir girişimle topladıkları yardımları Kırıkhan’da oluşturulan yardım merkezinde depremzedelere dağıtıyorlar.


Bu dağıtımı nöbetleşe  olarak bölgeye giden Tatangalar yapıyor.

Tabii ki zorlu şartlarda...

Geceleri sıcaklığın -10 derecelere düştüğü bölgede Tatangalar açık alanda bulunan yardım merkezinde variller içerisinde yakılan ateşle ısınarak sabahlıyor.

 Tatangaların sadece deprem mağduru Kırıkhan halkına değil  deprem sonrası bölgeye gönderilen polisinden 112 ekibine kadar tüm görevlilerin de çeşitli ihtiyaçlarını gönderilen yardım malzemeleriyle çözüyorlar..

Bölge halkı Tatangaları o kadar benimsemişler ki  Kırıkhan’da ilerleyen süreçte bir bölgeye ‘Sakarya’ adının verilmesi de  konuşuluyor.

 ***     ***     ***    ***    ***   ***   ***   ***   ***   ***


Rüstem Keleş’in gönül kırgınlığı
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Rüstem Keleş, uzun yıllar ilimizde  Sakarya Büyükşehir Belediyesine bağlı SASKİ’de Genel Müdür olarak görev yapan bir isim..

 Kahramanmaraş’a gitmesine rağmen Sakarya ile irtibatını koparmayan Rüstem Keleş’i Sakarya’dan bölgeye yardım için gelenler ziyaret etmeden bölgeden ayrılmıyorlar.

 Her gün Sakarya’dan gelen çok sayıda ziyaretçi ile görüşen Keleş, Sakarya’dan gelen yardımların da yönlendirimesinde yardımcı olurken Keleş’in tek üzüntüsü ise deprem sonrasında bazı dostlarının(!) kendisini aramaması..

 Bu durumu da Keleş "Canları sağ olsun" diye geçiştiriyor

 Keleş Sakaryalıların ziyareti sırasında zaman zaman Kahramanmaraş’ta yıkılan binaların zeminiyle ilgili bilgiler verirken bir ayrıntıya da dikkat çekiyor.

"Kahramanmaraş’ta yıkılan binaların büyük bölümü 80 öncesine ait binalar"

   ***     ***     ***    ***    ***   ***   ***   ***   ***   ***



Bir kez daha "Çok tehlikeli" dedi
Bakanlık deprem bölgesinin büyük olması nedeniyle hasar tespiti daha doğrusu araştırması için İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi'nde de destek isteyince odaya bağlı 15 mühendis bölgeye gitti.
Bölgeye gelenler arasında şubenin eski başkanı Hüsnü Gürpınar'da vardı.
Hani "17 Ağustos Depreminden sonra Sakarya'da oluşan 6 bin hasarlı bina 20 bin konut var" diye söyleyen biri var ya 
İşte o isim.
Mühendis arkadaşlarıyla gelerek bölgede yıkılan özellikle de Kahramanmaraş'ta yıkılan binaları görünce aynen şöyle dedi:
"Sakarya'da da böyle yıkılan benzer binalar var. Allah göstermesin bir deprem olsa vay halimize..."
Bakalım bu kez Adapazarı'nda bulunan benzer binaları yıkılan  Kahramanmaraş'ta aynı sözlerini tekrarlayan Gürpınar'ın aynı sözleri yerini bulacak mı veya kimler dikkate alacak bunu hep birlikte ölmezsek eğer göreceğiz!

 ***     ***     ***    ***    ***   ***   ***   ***   ***   ***



 O otelin yıkıldığını öğrenenler şoke oluyor
 Kahramanmaraş’ta yıkılan binalar arasında çok katlı oteller de bulunuyor.. Bu oteller arasında şehir merkezinde mazisi 30 yıllık olan Safran otel de var.

  Kahramanmaraş’a geldiklerinde bu otelde konaklayanla otelin yıkıldığını öğrenince hele bir de 10 katlı otelde enkaz kaldırma çalışmalarında hala 4'üncü kata inildiğini öğrenince otelde kaldıkları günleri akıllarına getiriyorlar...

   ***     ***     ***    ***    ***   ***   ***   ***   ***   ***



Ortak karar ‘Sakarya’ olsun
 Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şubesi, "asrın felaketi" olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgede çalışmalar yaptı.

Sakaryalıların bölgeye gönderdiği yardımlarla Kahramanmaraş'ta SATSO ve MÜSİAD koordinesinde "Sakarya Aşevi" adı altında aşevi kuruldu.

Günde 6 bin depremzedeye 3 öğün yemek verilen aşevinin işleten  SATSO ve MÜSİAD kendi kurum isimlerini kullanmak yerine ‘Sakarya aşevi’ adını kullanıyorlar.

Burada her ne kadar MÜSİAD yönetimi görev yapsa da dışarıdan bakıldığında ‘Sakarya’ adı öne çıkıyor.

   ***     ***     ***    ***    ***   ***   ***   ***   ***   ***



 Aşçılar da çalışanlar da Sakarya’dan
Fotoğraflar SATSO ve MÜSİAD’ın Kahramanmaraş’ta kurduğu Sakarya aşevinden...
Her gün sabah öğle akşam depremzede ve bölgede görevli olarak gönderilenlere yemek veren aşevinde çalışanlar da Sakarya’dan gidenler.
Aşçısından yemek dağıtımını yapanına kadar aşevinde vardiyalı olarak Sakarya’dan gidenler çalışıyor.

   ***     ***     ***    ***    ***   ***   ***   ***   ***   ***


Sakarya’nın komandoları da bölgede
İlimizde bulunan Sakarya 7'nci Komando Tugay Komutanlığı da deprem sonrasında bakanlık tarafından Kahramanmaraş’ta görevlendirildi.

 Öncelikli olarak güvenliği sağlamak için bölgeye gönderilen Sakarya’nın komandoları burada hem güvenliği sağlıyor hem de oluşturulan çadır kentte depremzedelerin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.

   ***     ***     ***    ***    ***   ***   ***   ***   ***   ***



 Avukat Tayfun Zeki'nin gözyaşları
 Sakarya'nın genç avukatlarından ve Sakaryaspor camiasının sevilen isimlerinden Tayfun Zeki,  İnisiyatif Merkezi Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile birlikte bölgede yardım dağıtan isimlerden biri...
 Yaklaşık bir hafta bölgede kalan Tayfun Zeki, tanık oldukları karşısında TV264'ün canlı yayınında röportaj sırasında dayanamayarak ağladı. 

   ***     ***     ***    ***    ***   ***   ***   ***   ***   ***


Gazeteci Yavuz Donat Büyükşehir’in konteyner kent kurduğu Adıyaman’da
Sabah gazetesi yazarı Yavuz Donat, birkaç gündür beraberinde Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı Mehmet Ali Dim ile birlikte deprem bölgesindeki illeri ziyaret ederek "insan hikayeleri" yazıyor.

Donat, bu kapsamda Sakarya Büyükşehir Belediyesi yardım kampanyasıyla 150'den fazla yardım TIR'ının ulaştığı deprem bölgesi  Adıyaman’da kuruşuna başladığı konteyner kente gelerek ziyarette bulundu.

 Burada Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Oktar ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı İrfan Kardeş’le görüştü

20 Şub 2023 - 14:42 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.