Sakarya'da bir tek o binada var! 7 büyüklüğündeki deprem 3 büyüklüğünde hissedilecek

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede sismik izolatör kullanılan hastanelerde hasar oluşmamasının yanı sıra neredeyse sarsıntı hissedilmesinin gözleri yeniden bu teknolojiye çevirdi. Sakarya'daki tek sismik izolatör ise SEAH'a bağlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezinin yeni binasında bulunuyor. Tv264 ve Medyabar ekibi hastanenin -2. katında bulunan izolatörü sizin için görüntüledi. Peki izolatör nedir ve ne işe yarar? AYTINTILAR...

+5
Haber albümü için resme tıklayın

MEDYABAR.COM//
Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından özellikle çok katlı binaların depreme dayanıklılığı gündeme geldi. Deprem için sismik izolatörlerin önemi çok büyük. Bu izolatörler sayesinde olası bir deprem anında binanın alt katında bulunan deprem izolatörleri devreye girerek depremin üst katlara çok daha az iletilmesini ve binanın deprem nedeniyle hasar almamasını sağlıyor.

Bina esnemiyor, bütün olarak hareket ediyor
Deprem izolatörlerinin görevini başarıyla yapabilmesi için ayrıca binanın etrafında bir boşluk bırakılmış durumda. Bu boşluk sayesinde olası deprem durumda deprem izolatörlerini görevini tam olarak yapıyor ve binanın esnemeden yerinde bir bütün olarak sallamasını, binanın taşıyıcı sisteminin hasar almamasını sağlıyor.

Sakarya’da tek
Sakarya’da ise sadece tek bir binada deprem izolatörü bulunuyor. 2012 yönetmeliğinden sonra taban alanı bin metrekareyi geçen kamu binalarında deprem izolatörü yapılması zorunlu. 2015 yılında yapımına başlanan ve 2020 yılında tamamlanan Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne (SEAH) bağlı Kadın Doğum ve  Çocuk Hastalıkları merkezi binasında bu izolatörler bulunuyor.


7’lik deprem 3 olarak hissediliyor
Söz konusu izolatörler ile ilgili bilgiler veren Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Teknik Hizmetler Bölümü Müdürü Hakan Bıçakçı, sismik izolatörün deprem anında devre girdiğini ve depremin şiddetini azalttığını söyledi. Depremin etkisinin üst katlara az iletildiğini ifade eden Bıçakçı, “7 büyüklüğünde bir deprem sismik izolatörler sayesinde üst katlara 3-3,5 büyüklüğünde iletiliyor. Ayrıca deprem anında hastanenin sağa sola hareket edebilmesi için bir boşluk bırakılmış durumda” dedi.

Yapılması zorunlu
Taban alanı bin metrekarenin üzerinde olan bütün kamu binalarında sismik izolatörün zorunlu olduğuna dikkat çeken Hakan Bıçakçı, “Deprem izolatörleri yeni yapılan şehir hastanesinde de var. Bundan sonra depremlerde hastanelerimizde sorun olmayacak inşallah” şeklinde konuştu.

“Büyük binalarda mutlaka kullanmak gerekiyor”
Sakarya olarak çok katlı binalarda oturmadığımızı söyleyen Bıçakçı, “Az katlı ve taban alanı küçük olan binalarda bu sismik izolatörler çok önemli değil. Ama maliyeti ne olursa olsun büyük binalarda mutlaka kullanmak gerekiyor” yorumunda bulundu.

15 Şub 2023 - 18:51 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.