Putin gazı kesince gurbetçiler gözünü Sakarya'ya çevirdi. Isınmak için "pelet" bulmaya çalışıyorlar

Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz akışını kesmesinin ardından Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçiler yakacak ürün temini için gözünü Sakarya'ya çevirdi. Sakarya'daki kerestecilere bu aralar çok sık "Nasıl pelet bulabiliriz?" sorusu soruluyor... AYRINTILAR...MEDYABAR.COM -Hüseyin Can İĞDİR'in haberi

Büyütmek için resme tıklayın

Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'nın çeşitli bölgelerini işgal etmesiyle başlayan süreç, 24 Şubat'ta Ukrayna geneline yönelik başlayan saldırılarla savaş haline geldi.
Dünya ülkelerinin Rusya'ya tepkileri dinmezken Ukrayna'ya destek veren Avrupa ülkeleri enerji bağımlılığı sebebiyle Rusya'dan büyük bir darbe yedi. Rusya Avrupa'ya doğal gaz arzını kısınca kıta genelinde yakıt krizi yaşanmaya başladı.

DOĞAL GAZ VE ELEKTRİK KESİNTİLERİ BAŞLADI
Almanya, Fransa, İtalya gibi diplomatik anlamda dünyanın da önde gelen ülkeleri enerji ve yakıt kriziyle başa çıkmak için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Bu devletlerle birlikte çok sayıda Avrupa devletinde doğal gazın belli saatlerde kullanılması, belli sürelerde elektrik kesintisi uygulanması gibi tedbirlere başvuruluyor.

Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçiler de kış aylarında az daha olsa ısınabilmek için gözünü yeni yakıt kaynaklarına, haliyle anavatanları Türkiye'ye çevirmiş durumda.

SON GÖZDE ESKİLERİN YAKACAĞI "PELET"
Kışlık yakacak olarak kullanılmak üzere odun, kereste gibi ürünleri temin etmeye çalışan gurbetçilerin son hedeflerinden biri de pelet oldu.
Geçmişte Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan pelet, gurbetçiler tarafından hem kendilerinin yakması için hem de ticari olarak satılması için ülke piyasasından toplanarak Avrupa'ya götürülmek isteniyor.

KERESTECİLERE EN ÇOK BU SORU SORULUYOR
Sakarya'da kereste işi yapanlar da bugünlerde en çok "Nasıl pelet bulabiliriz, nereden temin edebiliriz?" gibi sorularla karşılaşıyor.
MEDYABAR editörlerinin edindiği bilgiye göre Sakarya'da pelet üretimi ufak çaplı da olsa sürüyor ancak bu dış talebi destekleyecek miktarda değil...
Sakarya'nın yanı sıra Bolu ve Düzce gibi kereste ticaretinin yoğun olduğu komşu illerde de pelet trafiği dönüyor...

KERESTE ALMAYA ÇALIŞIYORLAR...
Gurbetçiler yakacak olarak kullanmak için kereste temin etmeye de çalışıyor ancak inşaat ve mobilya sektöründeki maliyet artışları sebebiyle Türkiye'de ham kereste ihracatı da mart ayında kısıtlandı. Bu sebeple Avrupa'dakilerin yakacak olarak kereste kullanması da güç oldu...

PELET NEDİR?
Pelet, terminolojik olarak, genellikle küçük formda oluşturulmuş, genellikle 6-10 mm çapında ve 10-50 mm arasında uzunluğu olan, sıkıştırılmış; talaş, odun yongaları, ağaç kabuğu, zirai ürünler, ekinlerin sapları, fındık, badem, ceviz kabukları gibi doğal ürün ve atıklardan elde edilen bir yakıt türüdür.
Pelet parçacıklarının odunla kıyaslandığında yüzde 300 oranında daha fazla ısı verdiği değerlendiriliyor.
Özellikle keresteciler başta olmak üzere odunu işleyen sektörlerde biriken toz ve kabuk gibi atıklar, pelet üretimi yapılan işletmelere satılarak bu ürünün üretilmesi sağlanıyor.

08 Eki 2022 - 18:37 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.