Gripten Nasıl Korunuruz?

Akyazı İlçe Sağlık Müdürü Dr Gülşah Yılmaz, grip salgını hakkında bilgilendirici bir yazı yayınlayarak, grip hakkında yanlış bilinenleri gündeme getirdi.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Gülşah Yılmaz açıklamasında; "Bu yıl mevsimsel grip kendini H3N2 olarak gösterdi. Grip mevsimsel olarak normal seyrinde ilerlemektedir. Bir salgından bahsetmek doğru değildir. Grip hastalığı her yıl her 100 kişiden 2’sini etkileyebilir. Bu yıl da anormal bir rakam yoktur. Veriler bu şekildedir. Grip hastalığı her yıl farklı bir formda kendini gösterir ancak tedavi ve korunma yöntemleri aynıdır.

Bu yıl grip H3N2 virüsünün hastalık yapıcı özelliklerini gösterir. Belirtileri önceki yıllarda görülen griplerle benzerdir. Bu belirtiler; Çok ciddi bir halsizlik, sırt ve baş ağrısı, yüksek ateş ve daha sonra ortaya çıkan öksürük şeklindedir. Bu virüsün diğer mevsimsel virüslerden farkı ise biraz daha ağır seyirli olması ve yaş ayırmaksızın pek çok insanı etkilemesi.

Grip virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Her virüste olduğu gibi bu virüste de zatürre ve bronşite dönüşme ihtimali vardır. Viral hastalıklar (virüslerle bulaşan) kesinlikle antibiyotik ile tedavi edilmezler. Belirtileri gösteren kişilerin kontrolsüzce ve doktora başvurmadan antibiyotik kullanmaları hastalığın iyileşmesinin gecikmesine ve doğru tedavi alınamadığı için ağırlaşmasına neden olur. Virüsler hiçbir zaman antibiyotiklerden etkilenmezler. Ancak bazı durumlarda grip hastalığının üzerine bakteriyel enfeksiyonlar eklenebilir. Ancak bu durumda antibiyotik kullanılması gerekir. Antibiyotik başlama kararını her zaman bir doktor, muayene sonucu vermelidir.

Bu yıl ki virüs daha önce görülmediği ve toplumda bu virüse karşı direnç oluşmadığı için hızlı bir yayılım söz konusu. Akciğer, astım ve yüksek tansiyon hastaları için bu virüsler nispeten tehlikelidir. Diğer  insanlar için çok büyük tehlikeler söz konusu olmaz. Hastalar doktorlarının yazdıkları reçeteleri kullanmalı ve doktorlarının bu konuda ki önerilerini dinlemelidir. Grip hastalığı sırasında bol sıvı tüketip istirahat etmek çabuk ve rahat iyileşme açısından önemlidir.

Gripten korunmak için ne yapmalıyız?

-Ellerinizi su ve sabunla sık sık yıkayın. El yıkamak grip aşısı kadar etkili bir yöntemdir.

-Grip veya soğuk algınlığı geçiren kişilerle öpüşmemeye, el sıkışmamaya dikkat edin.

- Klavye, cep telefonu gibi günlük hayatta sürekli elimizin altında olan eşyaları sık sık temizleyin.

Kapı kolları, toplu taşıma araçlarındaki tutaçlar gibi yerleri mümkünse kağıt mendil ile tutun. Çıplak elle tuttuğunuz takdirde ise mutlaka elinizi en kısa zamanda yıkayın.

-Havaya göre giyinin. Kalın giyinmek yerine ince kat kat ve ter emen giysileri tercih edin.

- Kalabalık ortamdan kaçının.

-Hasta kişilerin sağlıklı kişilerin sağlıklarını korumak ve hastalıklarını bulaştırmamak adına öksürürürken ve/veya hapşırırken elleri yerine bir peçete veya kollarını kullanmaları gereklidir.

-Kullanılan kağıt peçeteler mutlaka çöpe atılmalı tekrar kullanılmamalıdır." dedi.

09 Oca 2014 - 17:16 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.