Bağımlı kişilik yapısı

Çocukluk çağında bağımsız ve girişken olmayı engelleyen ilginç yöntem ve cezalarla kısıtlayan bizim toplumumuzda bu bozukluk çok sık görülebiliyor.

bagimli.jpg
inbagimli-2-001.jpg
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Bu modelde çocuklar yürümeye ve konuşmaya başladıkları dönemlerde sürekli kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyorlar.

Ebeveyn çocuğun bağımsız bir şekilde hareket etmesini desteklemek yerine engelliyor ve çocuk, aile tarafından yönlendiriliyordur. Bütün bunlar da çocuğun yaşamında ve yetişkinliğinde; bağımsızca düşünmesini, hareket etme ve karar vermesini, araştırma ve girişimler yapmasını engelliyor.

Bağımlı kişilikler yalnız karar veremeyen, kendi girişimlerde bulunamayan, eyleme geçemeyen ve sorumluluk alamayan kişilerdir. Bu kişiler yalnız karar vermekte aşırı derecede zorluk çekerler. Hep bir destek bekler ve sorumlulukları başkaları üstlensin isterler. Boyun eğicidirler, yaşamlarını anlamlandırma ve yönlendirmede başkalarına bel bağlarlar. İsteyici ve alıcıdırlar.

Örneğin, kişi yetişkin olsa dahi çocuk gibi davranır.”-Ben yapamam ki..-Annem yapsın.. -Babam yapsın ,-Bana iş bulun..” gibi söylemler ve beklentiler içinde olurlar.Başladıkları işleri bitirmekte zorluk çekerler.Çalışma hayatında sorunlar yaşarlar.Romantik ilişkilerinde ayrılmamak için elinden geleni yapıp, tüm durumları kabul ederek ilişkiyi sürdürme yönüne gidebilirler.

Çocukluk döneminde bu seyri değiştirmek elbette daha kolay; çocuğa küçük sorumluluklar vererek uzaktan takibinin yapılması, özgüvenin desteklenmesi gerekir. Yetişkinlikte de önce kişinin konunun farkına varması, içinde bulunduğu durumu kabul etmesi ve değişimi istemesi gerekir.Gerekli durumlarda uzman desteğine başvurulması da büyük fayda sağlar.

20 Şub 2020 - 12:31 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.