6 gramdan fazlası zarar!

Yüksek tansiyona neden olduğu kadar insan vücudu için de zararı bulunduğu belirtilen tuzun günlük tüketim miktarının 6 gramı geçmemesi gerekiyor

Türkiye'nin dünyada en çok tuz tüketen ülkeler arasında yer aldığına çeken uzmanlar, sağlıklı bir bünye için tuzun dengeli tüketimini öneriyor.

Uzmanların yetişkin bir insan vücudunda ortalama 90-130 gram tuz bulunduğuna dikkat çekerek, tuzun insan vücudunda kan basıncını ve sıvı dengesini sağladığını belirtiyorlar.

Gıda koruyucu özelliği nedeniyle tuz tüketiminin son dönemlerde arttığını söyleyen uzmanlar, aşırı tuz kullanımının bağlı olarak yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek hastalıkları, şişmanlık, inme, kalp hastalıklarına neden olduğunu ifade ettiler.

Bazı hastalıklarda tedaviye yardımcı malzeme olarak vücudun tuz alması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, sağlıklı kalmak için tuzun dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Bir kişinin günde alması gereken tuz miktarının 6 gramın altında olması gerektiğine işaret eden uzmanlar, buna karşılık tuz tüketiminin son dönemlerde arttığını belirtti. Tuzun gıda koruyucu özelliği olduğuna değinerek,"Gıda ambalajları üzerinde yer alan sodyum ifadesi tuz anlamına geliyor. Karbonat, kabartma tozu, sofra tuzu, ekmek, peynir, işlenmiş et, salata sosları sodyum bakımından zengin ürünlerdir. Aşırı tuz kullanımına bağlı olarak yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek hastalıkları, şişmanlık, inme, kalp hastalıkları yaşanmaktadır. Sağlığımız için tuzu dengeli bir şekilde tüketmemiz gerektiğini." söylüyorlar.

Kadınların özellikle diyetlerde tuz kullanımını tamamen azalttıklarına değinerek,"Tamamen tuzsuz diyet önerisi kabul edilemez, günde 6-7 gram fazla tuz alımı da adaptasyon mekanizmasını etkileyeceğini" söylüyorlar.

07 Şub 2014 - 10:58 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.