Yurt dışında boşananlar Türkiye’de boşanmış sayılacak

29 Nisan'da yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK ) ile yapılan düzenlemede Yurt dışında boşananlar yeniden dava açmak zorunda kalmayacak.

29 Nisan'da yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yurtdışında alınan boşanma kararları, evliliği geçersiz kılan kararlar yada evliliğin iptali kararlarının Türkiye'de herhangi bir mahkeme kararına gerek kalmaksızın doğrudan nüfusa işletilebilmesine ilişkin düzenleme yapıldı.

Yurtdışında boşanan birçok kişiye kolaylık sağlayacak uygulama ile taraflar artık boşanmalarının Türkiye'de de geçerli olması için belli şartlarda dava açmak zorunda değil.

KHK'nın detayları, şartları ve kimleri kapsadığı hakkında bilgi veren İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Avukat Ayşe Dilek Ergüler, şöyle konuştu:

"Bizim hukukumuz açısından çok önemli ve kolaylaştırıcı bir düzenleme. Çünkü uygulamada hep zorluklarla karşılaştık. Örneğin Almanya'da boşanmış olan bir çift Türkiye'de boşanmalarını nüfusa işletebilmek için Türkiye'de de tanıma ve tenfiz dediğimiz bir dava açmak zorundaydılar. Şimdi buna gerek kalmayacak, doğrudan başvurabilecekler. Tabii ki bu davaların kararının Türk kamu düzenine aykırı olmaması gibi kuralları var. Şu andaki yeni getirilen KHK'da da aynı düzenleme korunmuş, yurtdışındaki kararın kamu düzenine aykırı olmaması gerekiyor. Yani yurtdışındaki boşanmanın bizim kanunlarımızla belirlenmiş ve toplumsal düzenimize aykırı olmayacak şekilde gerçekleşmesi lazım. Örneğin bazı ülkelerde tek taraflı başvuru ile de boşanma mümkün ama bizim ülkemizde mümkün değil. Eğer tarafların elindeki boşanmaya yada evliliğin iptaline ilişkin bu karar tek taraflı beyanla alınmışbir kararsa Türk kamu düzenine uygun olmayacaktır. Dolayısıyla buradaki nüfus müdürlüğü boşanmanın nüfusa işlenmesi talebini reddedecektir.Halen devam eden dosyalarda ise taraflar aynı şekilde nüfusa başvurarak boşanma kararlarını işletebilirler, böylece davaları konusuz kalır ve düşer."

BAŞVURULAR DIŞ TEMSİLCİLİKLER YADA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN BELİRLEDİĞİ NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNE YAPILACAK

Tarafların başvurabileceği kurumlar hakkında da bilgi veren Avukat Ayşe Dilek Ergüler, "Tarafların ya bulundukları ülkedeki dış temsilciliklere başvurmaları gerekiyor ya da Türkiye'de İçişleri Bakanlığı tarafından yetkili ve görevli olarak belirlenmiş olan nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor" dedi.

MİRASÇILARI KAPSAMIYOR

Kararın mirasçıları kapsamadığının altını çizen Ergüler, "Bazen taraflar ölmüş olabiliyorlar. Örneğin Hollanda'da bundan 10 yıl önce boşanmışlar sonra da eşlerden biri yada ikisi ölmüş. Ama Türkiye'de halen evli gözüküyorlar. Mirasçıları açısından boşanma kararının burada nüfusa işlenmiş olması önemli. Bu KHK mirasçıları kapsamıyor. Keşke o da içine alınabilseymiş. Ama herhalde buna ilişkin olarak da ihtiyaçlar gözetilerek bir düzenleme getirilecektir diye düşünüyorum" diye konuştu.

12 May 2017 - 13:45 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.

01

ALİ SALİHOĞLUZeynep - sayın yetkili

kanun resmi gazetede 29 Nisanda yayınlandı.

Maalesef ne yurdışı konsolosluklar, nede Türkiye'deki nüfus müdürlüklerinde uygulanıyor.

Uygulama ne zaman olacak ?...Kosolosluga hala bu bilgi niye gelmedi biz 28 gunlugune turkiyeye geliyoruz islerimizi haledemeyiz ki bir an once bu bilgi konsolosluga gelsin lutven

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Mayıs 13:45