Vali Büyük Ballıkaya baraj mağdurları ile bir araya geldi

Sakarya Valisi Mustafa Büyük Ballıkaya’da baraj mağduru vatandaşlarla buluştu. Vatandaşların sorunlarını dinleyen Vali Büyük “sizleri mağdur etmeden bu sorunu çözmeye çalışıyoruz” dedi.

Vali Büyük Ballıkaya baraj mağdurları ile bir araya geldi
irn4e7R.jpg
+8
Haber albümü için resme tıklayın

Vali Mustafa Büyük Cuma günü beraberinde Milletvekili Şaban Dişli, Büyükşehir belediye başkanı Zeki Toçoğlu, alay komutanı A. Adnan Şimşiroğlu, İlçe kaymakamı Mustafa Kamuran Ballı, ilçe Garnizon komutanı Mutlu Karaca, İlçe Emniyet Müdürü Bülent Ay, Orman Bölge Müdürlüğü. DSİ İdarecileri, İlgenel meclis üyesi Plan Bütçe Komiyon başkanı Alim Gül ile Akyazı’ya gelerek Ballıkaya barajında incelemelerde bulundu. Vatandaşların sorunlarını da dinleyen Vali Büyük “farklı çözüm yolları arıyoruz. Sorunları en aza indirmek için çalışmalarımız var” dedi.

Vali Büyük konuşmasının devamında; “Kırsal kesimden şehirlere göçü hızlandırmış oluyoruz. Kırsal kesimde yaşayanların %80 gibi büyük çoğunluğu para da varken şehirlere göç etmeyi tercih ediyor.

Bakanlığa iletilecek konular varsa ileteceğiz, hatalarımız varsa yeni baştan düzeltilebilecek kısımlara bakarız ve düzeltiriz. Bir işin gönlümüzün arzu ettiği şekilde yapılması başka, hukuken yapılması başka. Bazen sıkıntılar oluyor. Çözümü en uygun şekilde yapmaya çalışacağız” dedi.

Ballıkaya barajı proje Müdürü Tayfur Ercan proje hakkında Vali Büyük, Milletvekili Şaban Dişli, Büyükşehir belediye başkanı Zeki Toçoğlu ve daire müdürlerine brifing verdi.

Tayfur Ercan “Proje Sakarya Büyükşehir Belediyesinin içme suyu ihtiyacını karşılamak için Mudurnu Çayı üzerinde yapıldı. Ballıkaya Barajı ihalesi Devlet Su İşleri tarafından 2012 yılında yapıldı. Temeli 97 metre yükseklikte, kil çekirdekli kaya bulunuyor. Toplam dolgu hacmi 3,4 milyon m3. 491 metre uzunluğundadır. Proje kapsamında köylere ulaşım sağlamak üzere yollar bulunmakta. Bu yollar Taşyatak köyünü Boztepe köyüne, Boztepe köyünü Kayabaşı köyüne bağlayacak. Kayabaşı köyünden tekrar asfalt yola ulaşım sağlanacak.

Taşyatak Dere Mahalle sakini Ali Kurt yaptığı konuşmada “Hiçbir Allah’ın kulu gelip de halimizi hatırımızı sormadı.  Çok sıkıntı çektik. Kimse gelip de demiyor ki, nereye gideceksiniz, nereye taşınacaksınız. Bizlere verilen tebligatla bize buradan çıkın denildi. Aşağı yukarı 10 hane çıktı. Bazı haneler daha çıkmadı. Ne yapmalıyız? En büyük sıkıntımız 2B arazilerde. Devlet 2B araziler için yer zaten benim diyip, para ödemiyor. Üzerindeki meyve fidanı, ev için para ödüyor. Bu parada bizim başka bir yerde hayat kurmamız için çok küçük bir miktar. Bugün bir ev kurmak için 15- 20 milyar zemin etüdü ve harçlar var. Bu parayı dahi karşılamıyor. Daha önce yaptığımız toplantıda Milletvekilimiz Ali İhsan Çelik bize Orman arazilerinden yer alma hakkımız olduğunu söyleyerek yardımcı olacaktı fakat ona da bir daha ulaşamadık” dedi.

Vali Büyük; “Daha ihale başlamadan önce bu konular değerlendirildi. Şimdi bir sistem vardır. Bu sistem içerisinde talep ettikleri konularda yardımcı oluyorsunuz ama bu kararlar sizin tercihinize bırakılıyor. Yani sizlere paralarınızın karşılığında Korucuk’da konutlara yerleştireceğiz deseler hoşunuza gitmez. Değerler biçilirken, ev için ayrı, arsa için ayrı fiyatlar belirlenir. İşin sadece olumsuz tarafına bakarsak bu da bir haksızlık olur. Sizlere Orman arazisinde yer verilip verilmeyeceğini ve Baraj sınırlarının tam olarak nerelerden geçtiğini bir çalışma yapıp yine burada toplanarak konuşacağız. Sizi anlıyorum. Burada çocukluğunuz geçti, anılarınız var, mezarlarınız var, onları terk etmek zordur. Fakat Baraj dolayısıyla içme Suyu sadece bizim değil tüm Dünyanın sorunu” dedi.

Vali Büyük, baraj şantiyesinden ayrılmadan önce şantiye bahçesinde köy halkıyla bir araya gelerek sıkıntıların giderileceğini müjdeledi; “Büyükşehir Belediye Başkanımız, milletvekilimiz burada. Gerekli bütün notları aldık. Sizlerin hiçbir sıkıntı yaşamamanız lazım. İnşallah bütün sıkıntıları çözmüş olacağız. Nereye bir baraj kurulsa oranın geliştiği, ikliminin ve çevresinin zenginleştiği görüldü” diyerek, barajdan etkilenen köylerde yaşayan vatandaşlara sıkıntıların giderileceği müjdesini verdi.

11 Oca 2014 - 11:42 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.