Pancar çiftçisine kalan 70 milyonluk ceza için müjde!

Şeker Kurumu tarafından APEK'e kesilen 70 milyon TL'lik ceza TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun gündeminde. Komisyonun cezayı Torba Yasa'ya dahil etmesi bekleniyor.

55 bin üyesi olan Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi'ni (APEK) büyük sıkıntıya sokan 70 milyon TL'lik cezanın Torba Yasa ile affedilmesi için kritik süreç başladı.

 

Bilindiği gibi Şeker Kurulu, APEK'e Ahmet Aya'nın başkan olduğu dönemde Eskişehir ve Kütahya'dan pancar alımı yapılmasından dolayı 70 milyonluk bir ceza kesmişti. Danıştay'ın onayladığı karar sonrasında borcun 55 bin üye tarafından ödenmesine karar verilmişti.

 

55 bin üyenin sırtına yüklenen ağır borç için Milletvekilleri ve APEK yönetimi tarafından yapılan girişimler sonucunda 70 milyonluk borç TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna geldi.

 

Komisyonun görüşmeler kapsamında bu borcu ilk çıkacak torba yasaya ekleyeceği kaydedildi.

 

Eğer süreç düzgün olarak işlerse 55 bin çiftçinin haksız yere sırtına yüklenen tarihi borç torba yasa ile affedilmiş olacak.

 

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız APEK Başkanı Sebahattin Karasakal, konunun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda olduğunu doğruladı. Karasakal, milletvekilleri ve yönetimlerinin girişimleri ile ciddi bir mesafe kat ettiklerini ve torba yasa ile bu borcun affedilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

 

Bilindiği gibi Yıldız Holding'e satılan Şeker Fabrikasının 2011'de Torba Yasa ile ekim alanı genişletilmiş ancak yasadan önce 3 kez ekim alanı kuralına uymayarak çevre illerden aldığı pancarlardan dolayı ceza kesilmişti. Kesilen kooperatife üye tüm çiftçileri kapsarken, 70 milyonun 55 bin üyeye eşit olarak paylaştırılıp ödenmesi gerektiği dile getiriliyordu.

 

Eğer TBMM Plan Bütçe Komisyonunun çalışmaları sonucunda ceza torba yasaya girerse, 55 bin çiftçi ağır bir borç yükünden kurtulmuş olacak.

 

ADAYORUM

07 Ağu 2017 - 18:56 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.