Farklı bir bakış açısı ile bakıldığında imkansızlıklar diyebilirsiniz. İlgimiz ve kabiliyetimizin yeterli olmadığı, hatta imkanımızın bile olmadığı alanlarda bir işe girişmenin neticesinde başarılı olmamızın mümkün olmadığı gibi, sonucunda da telafisi zor hasarlara maruz kalmak kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle gençliğin hayata hazırlanması, bununla alakalı planlı bir çalışmanın içinde olunması her ailenin sorumluluğunda olması gerektiği gibi kendisine yetki verilmiş kişilerin de gündeminde kapsamlı ve planlı bir şekilde yer almalıdır.
Dün gece hep birlikte çok heyecanlı bir karşılaşma izledik. Çok önemli gelişmelere şahit olduk. Fenerbahçeli olmayanların bile ilk defa toplum olarak Fenerbahçe’ nin başarısı için canı gönülden destek verdiği bir karşılaşmaydı. Aykut Kocaman’ ın Benfica ile oynadıkları UEFA Avrupa Ligi yarı final karşılaşmasından sonra yaptığı açıklama dikkatimi çekti. Bu açıklamanın özü konumuzla genel anlamda bağlantılı. İlk defa yarı final oynadıklarını, rakibin ise daha önceden 3-4 kez bu tecrübeyi yaşadığını ve kendilerinin yeterli alt yapıya sahip olmadığı için finale kalamadıklarını ifade etti.
Geçmişte oluşan altyapının yanı sıra maç öncesi hazırlığa da dikkatinizi çekmek istiyorum. Benfica finale odaklanmış, kararlı ve hırslı bir şekilde cesurca; gerek sertlikle, gerekse aldatma ve psikolojik baskıyla mücadele vermiştir. Başarıya ulaşmada maç öncesi fizyolojik ve psikolojik hazırlıklarının olduğu çok açık bir şekilde görülmektedir. Bunlar kendiliğinden tabi ki oluşmuyor. Genel anlamda alt yapı diyebiliriz. Açıkçası Fenerbahçe bu baskı altında ezilmiş ve mücadeleyi kaybederek üzülmüştür. Aynen burada verdiğimiz örnekte görüldüğü gibi ileriki yıllarda geleceğimiz olan gençlere acı ve hüsran yaşatmamak için, karşılaştıkları zorluklardan yılmadan ilgilerine yönelik, beceri ve kabiliyetlerini geliştirecek, mücadele ruhu verebilecek, sorunlarını giderecek ve ihtiyaçları çözmeye yönelik çalışmalara şiddetle ihtiyaç duyulmaktadır.
Uzun bir giriş yaptıktan sonra geleceğe hazırlamamız gereken gençlerimizin alt yapısını oluşturacak sorumluluk sahibi kimselerle, Gençlik ve Spor Bakanlığının ülke genelinde yapmış olduğu kurultaylardan birinde almış olduğum notlardan konu başlıklarını sizlerle paylaşıyorum. Hayata geçirilmesinde katkısı olacaklara şimdiden şükranlarımı sunuyorum.
GENÇLİĞİN ALT YAPISI
1.Eğitim alt yapısının güçlendirilmesi
- Orta öğretim gençliğinin sorunları
- Üniversite gençliğinin sorunları
2. İstihdam alt yapısının güçlendirilmesi
- İstihdam
- Çalışan gençliğin sorunları
- Çalışmayan gençliğin sorunları
- Okul-Sanayi işbirlikleri
3. Girişimcilik altyapısının kuvvetlendirilmesi
- Girişimcilik ruhu
- Proje kabiliyeti ve eğitim sistemi
- Yetenekli gençlerin tespiti ve doğru yönlendirilmesi
SOSYAL HAYATTA GENÇLİK
1.Sosyal içerme
- Dezavantajlı gençler ( fiziksel-zihinsel engelliler, ekonomik ve sosyal dezavantajları olan gençler)
- Gençlik ve suça eğilim
- Suça karışmış gençler
- Gençlik sivil toplum kuruluşları
2.Dünya gençliği ile ilgili ortak çalışmalar
- Uluslar arası arenada gençlerimizin rekabet gücü
- Uluslar arası organizasyonlar
- Yurt dışı staj ve kamplar, uluslar arası programlar
3.Gönüllülük
SAĞLIK, SPOR VE ÇEVRE
1.Spor faaliyetleri
2.Sağlık hizmetlerine erişim
- Genç sağlığı
- Gençlerin zararlı alışkanlıklardan korunması
3.Çevre bilinci ve duyarlılığı
ETİK VE İNSANİ DEĞERLER
1.Kültür ve sanat
2.Serbest zamanın değerlendirilmesi faaliyetleri
3.Gençlik bilgilendirmesi, rehberlik ve danışmanlık
4.İletişim, internet ve sosyal medya
DEMOKRASİ VE KATILIM BİLİNCİ
1.Demokratik katılım
2.Gençlerin karar alma mekanizmalarına katılım
3.Gençlerin toplumsal yaşamın her alanına katılması
4.Yerel yönetimlerde katılımcılık
Bu alanlarda ciddi sorun birikimleri var. Ele alınmadıkça sorunlar artarak devam edecektir. Nereden başlayalım derseniz öncelikle atılacak ilk adımlar çok önemli derim. Yerel yönetimlerde değişik birimler var. Bir birim daha eklenmeli ve çalışmalar acilen başlamalı. Belediye, kaymakamlık, emniyet müdürlüğü, milli eğitim, üniversite, halk eğitim işbirliği ile ele alınarak çalışmalara başlanmalıdır. Bu çalışmalara her kesim el atarak destek olmalıdır.
HAYDİ KOLAY GELSİN …