Maalesef yağmur da çare olmadı!

Kuraklık, kaynak suları ve derelerin kuruması sonrası su seviyesi tehlike bandına inen Sapanca Gölü'nde çekilme devam ediyor.

Türkiye son yılların en kurak dönemini geçiriyor. Kuraklığın en çok yaşandığı şehirlerden biri olan Sakarya, kış boyunca mevsim normallerinin çok altında yağış aldı. Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü kuraklık ve endüstriyel tüketim sebebiyle alarm veriyor.

Göl seviyesi 30.21 koduna gerileyerek kritik eşik olan 29.90 kotuna çok yaklaştı.

Sakarya Meteoroloji Müdürlüğü'nün verilerine göre; aralık, ocak ve şubat döneminde şehre toplam 118 kilogram yağış düştü.

Aralık ayı uzun yıllar yağış ortalaması 102 kilogram olan kente, söz konusu ayda 62.3 kilogram, uzun yıllar ortalaması 93 kilogram olan ocakta 22 kilogram ve uzun yıllar ortalaması 74 kilogram olan şubat ayında ise 33.8 kilogram yağış düştü.

Kış mevsiminde yeterli su alamayan Sapanca Gölü'de ilk bahara kuraklık tehdidiyle girdi. Göl seviyesi 30.21 koduna düşerek kritik eşik olan 29.90 kotuna çok yaklaştı. Son yağışlarında derman olmadığı gölde su seviyesinin hızla düşmesi, herkesi korkutuyor. Tehlikeye rağmen endüstriyel kullanıma devam ediliyor.

İlkbaharda da yeterli yağış düşmemesi durumunda gölün yazın ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabileceğinden endişe duyuluyor.

Öte yandan meteoroloji verilerine göre, Mart ayının ilk gününe yağışlı havayla giren Sakarya'da, önümüzdeki hafta boyunca yağışların hafif yağmur ve sağanak şeklinde devam etmesi bekleniyor. Kar yağışı beklenmezken hava sıcaklıkları gündüz 16-18 derece, gece ise 7-9 derece arasında seyredeceği tahmin ediliyor.

01 Mar 2014 - 16:23 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.