Kuzuluk Halkından Su Eylemi

Uzun bir süreden beri içme suyu sıkıntısı çekmekte olan Kuzuluk Şose ve Orta Mahalle halkı sonunda isyan noktasına geldi ve SASKİ yetkililerini protesto etti.

Kuzuluk Halkından Su Eylemi
Haber albümü için resme tıklayın

İŞMONT fabrikası yanındaki daha önceki çöplük olan arazinin üzerinde SASKİ tarafından çıkarılan kuyu suyunun bulunduğu yerde toplanan vatandaşlar buradan çıkarılarak ana şebeke suyuna karıştırılan ve her türlü mikrobun içinde barındığı su için SASKİ yetkililerine seslenerek “bu suyu derhal kesin ve eski suyumuzu bize iade edin” dediler.

Basın toplantısı öncesi bir Kuzuluk vatandaşı olarak konuşan gazeteci Salim Özyılmaz son günlerde çok büyük bir su sıkıntısı yaşadıklarını ifade ederek konu ile ilgili bilgiler verdi. Özyılmaz “bugüne kadar Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve SASKİ yetkililerine bir yazı ile durumu bildirdik ve çözüm yolunu da önerdik.  Bu gün itibarı ile çözüm bulunamadı. Çeşmelerimizden tabiri caizse mikrop akıyor” dedi.

Salim Özyılmaz’ın ardından Aynı zamanda Kuzuluk Halkından olan İstanbul Barosu Avukatlarından olan Elif Yar söz aldı. Yar “burada akla ve mantığa aykırı işler oluyor, devlet vatandaşı tehlikelerden koruması gerekirken tehlikeyi kendi yaratıyor.  Konu ile ilgili verdiğimiz dilekçeleri takip ediyoruz.  Cevap alamadığımız taktirde şahsi ceza davaları da dahil olmak üzere yargı yoluna gideceğiz” dedi.

Daha sonra konuşan Emekli öğretmen Zerrin Yıldır “yetkililer susuzluğun ne olduğunu anlamaları için bu eylemi bir uyarı olarak kabul etsinler” dedi ve bundan sonraki eylemlerinin daha etkili olacağını söyledi.

Yetkililere Kuzuluk’a davet eden Zerrin Yıldır “Onları bize layık gördükleri sudan demleyecekleri  çay içmeye bekliyoruz. Yemek yapamıyoruz. İçemiyoruz, diş fırçalayamıyoruz. Mikrop yuvası olan bu sudan kurtulmak için eski suyumuzu geri istiyoruz” dedi.

Son konuşmayı Kuzuluk Mahallesi Muhtarı Murat Altuntaş yaptı. Altuntaş “yetkililer bu sorunumuzla mutlaka ilgileneceklerini belirterek su getireceğiz dediler ve getirdikleri su kötü su oldu” dedi ve yarından itibaren bu işin takipçisi olarak yetkililerin kapısında olacağını söyledi.

Konuşmaların ardından okunan basın bildirisi ile eylem sona erdi.

Not: Basın bildirisinin tamamı haberin en sonundadır...

Basın bildirisi şöyle:

                                                       SUYUMUZU İSTİYORUZ

DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI

Bugün burada sizleri aramızda görmekten duyduğumuz memnuniyeti dile getirerek açıklamamıza başlamak isteriz. Pazar ve tatil olmasına rağmen görev anlayışı içinde derdimize çare olmanızı beklediğimiz için sizleri buraya davet ettik ve sıkıntımızı sizlerle paylaşmak istedik.

SIKINTIMIZ İÇMESUYU

Kuzuluk Mahallesi olarak şu anda temiz içme suyu sıkıntısı yaşıyoruz. Belediyemiz kapanmadan önce mahallelerimizde içme suyu sıkıntısı yaşanmıyordu desem sizleri yanıltmamış oluruz. Şöyle veya böyle görevde olan belediye başkanları ve diğer çalışanlar bizleri susuz bırakmadıkları gibi içirdikleri suyun kaliteli olduğunu özellikle belirtmek isteriz.

SUYUMUZA NE OLDU

Tertemiz içme suyumuza ne olduğunu bir türlü anlamış değiliz. Belediyemiz kapanana kadar bize yetmekte olan içme suyumuz belediyemiz kapandıktan sonra ne oldu da yetmez hale geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeki Toçoğlu ile birlikte SASKİ Genel Müdürü ve diğer yetkililerin  ortaya çıkıp bu durum bizlere izah etmesi lazım.

Durumu izah edecek olan kurum elbette ki Büyük Şehir Belediyemiz ve ona bağlı olarak hizmet vermekte olan SASKİ’dir. Ne var ki, bu konuda tek bir yetkili çıkıp ta konuyu aydınlatmadığı gibi sorduğumuz sorulara da sadece su yeterli değil açıklaması ile cevap verilmektedir ki, verilen o cevaplar bizleri kesinlikle tatmin etmemektedir.

SUYUMUZ YETERLİDİR

Keramali dağından gelen tertemiz içme suyumuz aslında her üç mahallemize de yetecek miktardadır. Tabi ki kontrol mekanizması çalıştırılmak kaydı ile. Zira suyumuzla bağ bahçe sulandığını biliyoruz. Ayrıca suyun kaçak olarak çok kişi tarafından kullanıldığını da biliyoruz. SASKİ kontrolünü sıklaştırırsa sorun önemli ölçüde ortadan kalkacaktır diye düşünüyoruz.

DEPOMUZ YETERSİZ YENİ BİR DEPOYA İHTİYAÇ VAR

Su kaynağımızda yaptırılan bin tonluk depo yetersiz kalmaktadır. Aynı yere bin tonluk daha ikinci bir depo yapılmış olsa sorun kökünden halledilmiş olacaktır. Çünkü suyumuz yeterlidir.  Bir de yeni yaptırılmış olan bin tonluk su depomuzun alttan su kaçırdığı ifade edilmektedir. Hiç zaman geçirilmeden depo onarılmalı ve kaçak önlenmelidir.

ARTEZYEN SUYUNU İÇİN DİYE NEDEN DAYATILIYOR

SASKİ yöneticileri sorunu kolay yoldan çözme gayreti içindedir. SASKİ kapanın belediyemizin çöplerini ve inşaat molozlarını attığı kısaca tamamen pislik içinde olan bir alandan artezyen suyu çıkarmış, çıkardığı o suyu hiçbir analiz yaptırmadan, dinlendirmeden, ilaçlamadan doğrudan ana borumuza bağlayıp bize siz bu suyu içeceksiniz dayatması yapmaktadır. Bizim o suyu içmemiz kesinlikle mümkün değildir. Çünkü bize için diye çeşmelerimizden akıttıkları sudaki koku insanın midesini ayağa kaldıracak kadar kötü ve de içinde pislik olarak ne ararsanız mevcuttur.

SAĞLIĞIMIZLA OYNATMAYIZ

Bize içirilmek istenen artezyen suyu Mahallemize misafir olarak gelen İstanbullu bir hanımefendi tarafından analiz yaptırmak için İstanbul’a götürmüş ve götürdüğü su ile ilgili aldığı rapor ise tüyler ürperticidir. Suyun bırakın içilmesini, bulaşık ve çamaşır bile yıkanmasının doğru olmayacağı alınan o raporda ifade edilmiştir. (Misafir hanımefendinin yaptırdığı analizle ilgili rapor dosyamız içinde sizlere de takdim edilmektedir.)

Hal böyle iken, SASKİ yöneticileri bizim sağlığımızı hiçe sayıp o suyu için dayatması yapması tamamen bir insanlık suçudur. Kuzuluk mahallesi sakinleri olarak bizler kim olursa olsun sağlığımızla oynatmamaya kesin kararlıyız. Bunun altını kalın çizgi ile çizmek isteriz. Ayrıca temiz içme suyumuzu alana kadar da mücadelemizi bırakmayacağımızı ve sürdüreceğimizin bilinmesini de istiyoruz.

SASKİ’DE ANALİZ SONUCUNU AÇIKLAMALI

Kuzuluk Mahallesi sakinlerinin temiz içme suyumuzu geri istiyoruz diye ayağa kalkıp artezyen suyundan şikayet etmeye başlayınca SASKİ yetkilileri üç aydan beri kapalı olan ve borularında halen eski temiz suyumuzun bulunduğu Ortaokul’dan numune almış ve tahlile göndermiştir. Aradan geçen bunca zamana rağmen tahlil sonucunu öğrenebilmiş değiliz.

SAĞLIK SORUNLARI BAŞLADI

Artezyen suyunun çeşmelerimize pompalanmaya başladığı günden itibaren Mahallemizde sağlık sorunları baş göstermeye başlamıştır. Birçok mahalle sakini mide bulantısı, kusma ve bağırsak enfeksiyonu nedeniyle sağlık kuruluşlarına gidip tedavi yolu aramaktadır. Bize reva görülen bu durum insani açıdan son derece endişe vericidir.

TEK İSTEĞİMİZ TEMİZ SUYUMUZU GERİ ALMAKTIR

Kuzuluk Mahalle sakinleri olarak bizim tek isteğimiz var O da, içilebilirliliği hayli yüksek, kaliteli ve tertemiz içme suyumuzun tekrar çeşmelerimizden akmasıdır. Zaten SASKİ’nin ana görevlerinin başında sınırları içinde bulunan insanlara temiz suyu bulup içirmek gelmektedir. Artezyen vurup bulduğu kirli suyu içirmek en kolay yoldur. Kolay yolla bulunan suyu içmemizi bizden kimse beklemesin. Biz Kuzuluk Mahalle sakinleri olarak SASKİ’yi ana görevini ifa etmeye davet ediyoruz.

ATIK SU BEDELİ NEDEN ALINIR

Bize temiz içme suyu temin edemeyen SASKİ bizlere gönderdiği faturalarda su bedeli istemektedir. (Sanki temiz su içiriyormuş gibi) Bu yetmiyormuş gibi ayrıca yine kullandığımız su bedeli kadar (Hatta biraz da fazla) bizlerden atık su bedeli istemektedir. SASKİ’nin bizden atık su bedeli alabilmesi için Kuzuluk Mahallesinde kanalizasyon şebekesinin olması lazımdır. Kuzuluk Mahallesine kanalizasyon yapıldı da bizler mi bilmiyoruz? SASKİ’nin hiç zaman geçirmeden temiz içme suyumuzu temin etmeli ve faturalandırarak bizlerden almakta olduğu atık su bedellerini (kanalizasyon olmadığı için) geri ödemelidir. Bu da isteklerimiz arasındadır.

TOÇOĞLU’NU MAHALLEMİZE DAVET EDİYORUZ

Bu yeni dönemde Akyazı’ya hizmet vermek benim namus borcumdur sözü Büyükşehir Belediye başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun mahalli seçimler sırasında Akyazı’da sarf ettiği sözlerden sadece biridir. Kuzuluk Mahalle sakinleri olarak Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Toçoğlundan bu sözünü tutmasını bekliyoruz. Durumumuzu yerinde tespit için hem Sayın Toçoğlu’nun hem de SASKİ Genel Müdürünü Mahallemize bekliyoruz.

DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI

Konuyla ilgili olarak başta Su Bakanımız olmak üzere Sakaryalı Bakanımıza ve Parlamenterlerimize, Valimize, Kaymakamımıza, Büyükşehir ve Akyazı Belediye Başkanlarımıza, SASKİ Genel Müdürlüğü ile Akyazı Şube Müdürlüğüne ve Siyasi Partilerin İl ve İlçe Başkanlıklarına mahalle sakinlerimizin imzalarından oluşan bir dosyayı bir üst yazıyla ya elden verdik ya da kargo ile gönderdik. Şu ana kadar bir sonuç alamamış olmanın da derin üzüntüsü içindeyiz ve sonuç alamadığımız gibi ne olduğu bile belli olmayan kirli artezyen suyunu içmeye halen zorlanmaktayız. Sizlerden bu konuda destek bekliyoruz. Davetimize icabet ettiğiniz için sizlere hem şahsımız hem de mahalle sakinleri adına teşekkür ediyoruz ve hepinize en derin saygılarımızı sunuyoruz

31 Ağu 2014 - 19:31 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.

01

denizHasan FehmiMuustafa Alihasan hüseyin - hasan fehmi bey adlı yorumcuya yanıt:

beyefendi Sayın başkanımız Bilal Soykan 5 sene oturmadı o yüzden biz hiç su sıkıntısı yaşamadık. Başkanımız bilmiyormuydu bu noktada su çıktığını? sağlıklı su kaynağı olmaığı için bu noktadan su vermedi hiç beldeye.eğer bir zahmet oylarınızı doğru yerlere kullansaydınız biz bugün bu sorunları yaşamıyor olacaktık Allah bizi bu durumlara düşürenlere müstehakını versinSevgili Kuzuluklu kardeşlerim Bilal Soykan 5 yıldır ne yaptı. Oturup duudumuu?SASKİ nin hizmet anlayışı:Yaptım oldu:)))Saski yöneticileri şebekeye kötü su verip, hazır içme suyu firmalarından ...........kim bilir?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 31 Ağustos 19:31