Kuru fasulye fiyatına tedbir...

Hükümet, kuru fasulye fiyatlarındaki artışı önlemek için harekete geçti. İlk adım ise, gümrük vergisi oranlarının indirilmesi olacak.

Düşük rekolte nedeniyle son aylarda fiyatı sürekli artan ve kalitesine göre kilogramı 16 liraya ulaşan kuru fasulye, lokantalardaki fiyatıyla et yemekleriyle yarışır hale geldi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kuru fasulye fiyatlarındaki artışın nedenlerini araştırdı.

Sonuç, Çin ve Hindistan'daki kuru fasulye üretiminin ciddi ölçüde azalması çıktı.

Türkiye'de son 3 yıldır üretimin aynı miktarda devam ettiği belirlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, fiyat artışını durdurmak için yeni kararlar alınacağını şu sözlerle ifade etti: "Arkadaşlar çalışıyor. Belki fiyat mesela gümrük oranlarıyla vesaireyle Ekonomi Bakanlığı ile istişare edip orada bir düzenlemeye gidebiliriz." Bakan Eker, patates fiyatlarındaki artışın ise Türkiye'deki üretimle ilgili olduğunu söyledi.

Eker, geçen yıl bazı tarım ürünlerinde üretimin rekor kırdığını bu yıl içinse kuraklık endişesi bulunduğunu dile getirdi.


3 AYDA FİYATI YÜZDE 59 ARTTI

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin ise, son 3 ayda Arjantin'de yaşanan kuraklık, Çin'deki aşırı yağışlar ve Türkiye'de üretim seviyesinin düşmesi nedeniyle kuru fasulye fiyatlarının yüzde 59 arttığını söyledi.

Kuru fasulye fiyatlarındaki yüzde 59'luk artışta, düşük üretimin rolü olduğuna işaret eden Yetkin,"Yaşanan gelişmeler üzerine çiftçiler; destek primi aldıkları için mısır, buğday ve ayçiçeği üretmeyi tercih etti. Kuru fasulye üretim rakamları hızla düştü.

Çiftçiler, kuru fasulye üretimi konusunda teşvik edilmeli" diye konuştu. Toptan satışta kilogramı 8-9 lira olan kuru fasulyenin, perakende fiyatının 10-12 lira arasında değiştiğine değinen Yetkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkenin kuru fasulye ihtiyacı karşılanmadığı için ithal ediliyor ve üretim alanı giderek daralıyor. Üretim alanı daraldığı için de arz talep noktasında fiyatlar dalgalanıyor. Böyle giderse kuru fasulyenin fiyatı daha da artabilir hatta 17 liraya kadar çıkabilir. Bu durum tamamen arz talep dengesi ile ilgili olduğu için fiyat artışları kaçınılmaz görülüyor."

09 Oca 2014 - 10:57 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.