Kabak tatlısı sevenlere müjde!

Yemeği, çorbası, tatlısı... Balkabağının her hali damak tadını mest ediyor. Peki ya faydalarını biliyor musunuz?

Yurt dışında oldukça sık tüketilen balkabağı, ülkemizde de özellikle kış aylarında tatlısı yapılarak yeniliyor. Balkabağının çorbası bile yapılıyor; ancak maalesef tadı herkese hitap etmiyor. Kabak tatlısı yanında cevizle birlikte oldukça masum tatlılardan biri.

İşte balkabağının faydaları ve faydalarından yararlanmanın farklı yolları...

MİNERAL BAKIMINDAN ÇOK ZENGİN

Potasyum, bolca demir, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum içermektedir. Özellikle çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur. Demir içermesi nedeni ile kansızlığı önler.

DOĞAL VE GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN

Balkabağı, çok yüksek miktarda beta karoten içerir ve beta karoten en iyi antioksidanlardan biridir. Vücudu mikroplardan korur, iltihapların iyileşmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkilidir. Eşinize, çocuklarınız ve kendiniz için harika bir besin kaynağı olan balkabağını kış aylarında bolca tüketin.

DÜŞÜK KALORİLİ BİR LİF KAYNAĞI

Balkabağı, bol miktarda lif içermektedir, içerdiği bitkisel lifler vücudumuzdaki toksinlerin, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve kolesterolün yani kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bu lifler bağırsaklarda su çekip kitle etkisiyle bağırsak hareketlerini artırırlar. Bol lif içeren sebze ve meyvelerin düzenli tüketilmesinin kilo kontrolünde ve diyetlerde de önemi büyüktür. Kabızlık ve Hemoroid problemi olan kişiler için doğru adres olduğu kesin.

ÇOK İYİ BİR A VİTAMİNİ KAYNAĞIDIR

A vitamini deri ve hücre yapısı için çok önemlidir. Göz ve görme sağlığı bu vitamine bağlıdır.

KURUYAN CİLTLERE BİREBİR

Son yıllarda kozmetik kremlerin içerisinde sıkça kullanılmaya başlanan balkabağı ilgileri üzerine çekti. İçerdiği beta karoten cildin yenilenmesini sağlar, lekeleri azaltır ve cildi serbest radikallere karşı korur. Siz de bebek gibi yumuşacık bir cilde sahip olmak istiyorsanız balkabağından şaşmayın.

EĞER DİYET YAPIYORSANIZ DOĞRU KARAR

Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir. Bir su bar­da­ğı­nın üç­te bi­ri ka­dar balkabağı tü­ke­ti­lir­se gün­lük çin­ko ih­ti­ya­cı­nın yüz­de 30?u­nu kar­şı­lar ki çin­ko ise saç dö­kül­me­si­ni ön­ler. Pros­tat bü­yü­me­si ve ke­mik eri­me­si baş­lan­gı­cı olan­lar mut­la­ka tü­ket­me­li.

GÖZLERE BİREBİR

Bal kabağının içerdiği bir diğer antioksidan olan zea-xanthin, ultraviyole ışığın göz tarafından süzülmesine yardım eder. Bu da ileri yaşlarda oluşabilecek ve körlüğe kadar varabilecek makuler dejenerasyon hastalığının önüne geçer.

09 Oca 2014 - 10:58 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.