PRP nedir?
Öncelikle PRP kök hücre tedavisi değildir. Genelde PRP ve kök hücre tedavisi genelde karıştırıldığından biraz PRP den bahsedelim.
PRP kan içindeki iyileştirici maddeleri kandan hastalıklı dokuya vermek yoluyla iyileşme sağlayan bir yöntem iken kök hücre yağ dokudaki hücrelerin hastalıklı dokuya verilerek yeni kıkırdak üretilmesidir.
PRP, “Platelet Rich Plasma” ifadesinin baş harflerinin kısaltması olup, “trombositten zengin plazma” anlamına gelmektedir.
Trombosit nedir?
Trombosit kanda bulunan üç hücre tipinden birisidir. Temel görevi, yaralanma meydana geldiğinde kan akımının durmasını sağlamak için bir tıkaç (pıhtı) oluşturmak ve içinde bulundurduğu onarıcı proteinler ile yaralanan bölgeyi iyileştirmektir.
PRP işlemi diğer organlara zarar verir mi?
PRP kesinlikle bir ilaç değildir. Tamamen kişinin kendi kanından hazırlanır ve bir başkasına uygulanamaz. Etkisi ilaçların aksine uygulandığı bölge ile sınırlıdır. Böbrek, karaciğer ve midede yan etkilere yol açmaz. Kortizon içermemektedir.
PRP’nin etki mekanizması nasıldır?
Yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu tendon ve kıkırdak gibi yapıların hücrelerini uyararak o bölgedeki iyileşmeyi hızlandırırlar. PRP’nin özellikle diz kireçlenmelerinde görülen kıkırdak zedelenmeleri ve aşınmaları üzerine iyileştirici etkisi görülmektedir.
PRP işlemi nasıl uygulanır?
PRP uygulama yapılacak kişiden steril bir ortamda 20 cc kan alınır. Özel santrifüj cihazıyla 10 dakika içinde hazırlanır. Kit içerisinde bulunan trombositten zengin kısım enjektör yardımıyla steril bir şekilde alınır ve kişinin hasarlı bölgesine enjeksiyon yöntemiyle uygulanır. PRP kesinlikle doktor tarafından yapılması gereken medikal bir uygulamadır.
PRP vücudumuzun hangi bölgelerine uygulanır?
Diz Kireçlenmesinin dışında menisküs yırtıklarının tedavisinde, ayak bileği-omuz-el bileği gibi diğer eklemlerdeki kıkırdak sorunlarında, topuk dikeni, tenisçi dirseği , tendinit gibi kas iskelet zorlanmalarında da uzman hekimin muayenesi sonrasında uygulanabilmektedir.
PRP işlemi esnasında ve sonrası ağrı olur mu?
PRP işleminin normal iğne vurulması gibi çok az ağrılı bir işlem olup, sonrasında hemen yürüyebilirsiniz. İlk birkaç gün ağrınız olabilir, beklenen bir durum olup ağrı kesici alınmasını önermiyoruz. Buz tedavisi ve istirahat önermekteyiz.
PRP işlemi kimlere uygulanmaz?
Gebelik,kanser hastaları, trombosit seviyesi düşük hastalar, kan hastalıkları olanlar, aktif enfeksiyonu olan hastalara uygulanma
Kök hücre tedavisi nedir?
Kök hücreler vücudun tamir hücreleridir. Erişkin kök hücre doku tamir hücresi olarak bilinmekte ve yağ dokusu ile kemik iliğinde bulunmaktadır. 2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre yağ dokusunda kemik iliğine nazaran 500 kat daha fazla kök hücre içerdiği ortaya çıktı.
Vücudumuzda sürekli damar, kıkırdak ve diğer dokuları iyileştiren dokuların ana kaynağı yağ dokusu içinde bulunan ana hücrelerdir.Bunlar bırakıldıkları doku içinde hangi doku hastalıklı ise o dokuya dönüşme özelliğine sahiptir.O dokuyu hastalıklı yapıyı tamir ederler.
Ameliyathane ortamında hastadan 50 cc (çeyrek su bardağı kadar) yağ ile 1 saatlik özel son sistem teknolojik cihazlarla gerçekleşen bir işlem sonucunda kök hücrece zenginleştirilmiş bir sıvı elde edebiliyoruz. Alınan yağ miktarı az olduğundan hastada kozmetik bir sorun yaratmamaktadır.
Göbek çevresi uyuşturularak yağ dokusu alınır
60 cc kadar alınan yağ alınır
Alınan yağın katı kısmı hürelereden ayrılır.
Kök hücre nasıl etki eder?
Eklem kıkırdağında kan damarları ve sinir olmadığı için kendi kendine onarımı imkansızdır. Bu nedenle özellikle eklemlerin hareket etmesini sağlayan sıvı kayıplarında önceleri herhangi bir kalıcı tedavi uygulanamıyordu.
Yaralanmış ya da hasar görmüş bölgeye enjekte edildikten sonra doğal görevi olan hasar onarma ve iyileştirme için bölünerek hangi tip hücreye ihtiyaç varsa (Kemik, kıkırdak vs) dönüşür ve vücudu onarım için uyarır.
Elde edilen kök hücreler eklem, kemik, kas gibi pek çok dokuya dönüşebildiğinden; uygulama yapılan bölgenin tamamı tek seferde tedavi edilmiş oluyor.Kök hücreler enjekte edildiği bölgeye oksijen ve besin maddeleri taşıyarak o bölgedeki onarılacak olan dokuların hepsini onarır.
Filtreden geçirilerek yağ hücreleri toplanır
Hazırlanan yağ hücreleri dize uygulanır.
KÖK HÜCRE TEDAVİSİNİN TIPTA UYGULANMA ALANLARI
Diz Kireçlenmesi ( Diz Artrozu)
Kalça Kireçlenmesi ( Kalça Artrozu )
Meniskopatiler,(Menisküs)
Ağrısı geçmeyen diz operasyonları ( menisküs , ön çapraz bağ yırtıkları )
Spor Sakatlıkları
Kalçada oluşan Avasküler Nekroz,(Femur başı harabiyeti )
Donuk omuz
Kas ve Tendon rahatsızlıkları,
Ayak Bileği Kireçlenmesi
Kapanmayan yaralar ( diyabetik ayak )
Estetik alanında Cilt gençleştirilmesi ,
Kellik , saç dökülmesi,
Diş hastalıkları
Üroloji ,serteşme sorunu ve vajinal kuruluk vb.
Kök hücre uygulamasından sonra iki adar ağrılar kesileye başlar ve altıncı ayda yağ hücreleri kıkırdak hcresine dönşerek maksimum etki gösterir.