Engellilerde Unutmadı

Türkiye Sakatlar Derneği Akyazı şube başkanı Mehmet Şakir Kaplan Çalışan gazeteciler günü dolayısıyla

ENGELLİLERDEN GAZETECİLERE KUTLAMA Türkiye Sakatlar Derneği Akyazı şube başkanı Mehmet Şakir Kaplan Çalışan gazeteciler günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında gazetecilerin gününü kutladı. Kaplan yaptığı açıklamada Türkiye'de engelliler, nüfusun hiç de küçümsenmeyecek bir bölümünü oluşturuyor. Yapılan tespitlere göre nüfusumuzun yüzde 12,29'u engelli. Ancak engellileri sokaklarda görmek mümkün değil. Yalnız sokaklar da mı günlük hayatımızın her hangi bir bölümünde onlara rastlamak zor. Atalarımızın bir sözü vardır, "gözden ırak olan gönülden de ırak olur" derler. Engelliler göz önünde olmadığı için bu toplumun bir parçası oldukları; herkes gibi dolaşmak, eğlenmek ve çalışmak isteyebilecekleri akla gelmiyor. Onlar evlerinden bile çıkamıyor, çıktıklarında ise engelliyi görmezden gelen bir yaşam standardı nedeniyle sokaklar aşılmaz engeller haline dönüşüyor. Engelliler seslerini duyuramıyor, yaşadıkları sıkıntının engelsiz insanların ihmalinden kaynaklandığını anlatamıyor. Oysa bu toplumun, devletin yaşamı herkesin eşit yararlanabileceği biçimde düzenlemek gibi temel bir görev var. Yasaların değişmesi, yeni yasalar yapılması tek başına bir anlam ifade etmiyor, toplum olarak engellilerle birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Yaşama engellilerin penceresinden bakamadığımız sürece, engelliyi anlamamız ve sorunları çözmemiz mümkün görünmüyor. Öncelikle herkesin engellileri görebilmesini sağlamak, önlerindeki engelleri elbirliğiyle kaldırmak için çalışmak gibi bir sorumluluk hepimizi bekliyor. Bu anlamda gazetecilere, medya dünyasına büyük bir görev düşüyor. Çünkü medya dediğimiz, bir anlamda toplumun vicdanı, sesidir; kullanmaya alıştığımız deyimle kamuoyunun aynasıdır. Medya dünyası, evlerinde hapis kalmış engellilerin görünmeyen yüzünü, tüm çıplaklığıyla topluma bizlerden çok daha etkin ve yaygın biçimde yansıtma gücüne sahiptir. Bu gücün etkin kullanımı, toplumun uzun vadede engelliler konusunda eğitilmesinin, engellilerin herkes gibi haklarından yararlanabilmesinin ve daha iyi yaşam koşullarına kavuşabilmesinin de önünü açacaktır. Medyamızda engellilere bu anlamda kucak açan gönül dostlarımız var. Bize güç ve cesaret veriyorlar, kendi haklarımıza daha kararlı biçimde sahip çıkmamıza destek veriyorlar. Sorunlarımızla ilgilenen, çözülmesi için emek veren, medya kuruluşlarına,medya kuruluş yazarlarına, çoğu kez bizimle birlikte mücadele yürüten bu dostlarımızın en içten duygularımızla Çalışan Gazetecilerimizin " 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nüzü " kutluyoruz. Bizlere verdikleri desteğin ne maddi ne de manevi olarak değerinin ölçülemeyeceğini biliyoruz. Dedi.

12 Oca 2010 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.