Bu Yıl Fındık yevmiyesi 59.5 lira

Bu yıl Fındık toplama ücretinin brüt asgari ücretin 1/30 tutarında olduğu 59.35 olarak belirlendi.

017  yılı fındık hasadının yaklaşması nedeniyle, fındık toplama işlerinde çalışacak işçilerine ödenecek ücretlerin tespit edilmesi ile ilgili Valilikçe oluşturulacak komisyonun vereceği karar henüz açıklanmazken Kaymakam Ömer Kalaylı başkanlığında toplanan komisyon bu yıl Fındık toplama ücretinin brüt asgari ücretin 1/30 tutarında olduğunu yani 59.35 e tekabül ettiğini belirtti.

Komisyon ayrıca;

Fındık toplama işlerinde 16 yaş ve altı çocuklar ile çalışamayacak kadar yaşlı ve hasta işçilerin çalıştırılmamasına, 16 yaşından küçük çocukları çalıştıran bahçe sahibi ve çocukların velilerine 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi gereğince çalıştırıldığı tespit edilen her çocuk için 227,00 TL. idari para cezası uygulanmasına,.

2- 2017 Yılı fındık toplama sezonunda; ilgili kamu kurumlarının, iş aracılarının (Dayıbaşı), işverenlerin ve mevsimlik işçilerin 19.04.2017 tarih ve 2017/6 sayılı Başbakanlık Genelgesi hükümlerine titizlikle uymaları hususuna dikkatlerinin çekilmesine.

9- Fındık Patozlarında;

·         Patoz sahiplerinin fındığın kırılmasını önleyici tedbir almasına,

·         Fazla fındık kıran patozların çalıştırılmamasına,

10-  Yol kenarında ve yol üzerinde Patozla fındık çekimi işlemi sonunda ortaya çıkan zurufun yol üzerinde bırakılmaması, bırakanlar hakkında Kamu malına zarar vermeden ve çevre kirliliğine sebebiyetten yasal işlem yapılması, bu konuda belediyelerin ve köy muhtarlarının gerekli denetimi yapmasına,

11- İşçilerin ile gelişlerinde yerleşecekleri konaklama yerinden çalışma  yerlerine (bahçelere) nakillerinin yolcu taşınmasına uygun araçlarla yapılmasına (Otobüs, minibüs, Otomobil vb.)

12- İşçi ücretlerinin, işin bitmesine müteakip geciktirilmeden işçinin kendisine ödenmesine,

13- Tarım işçisi getiren tarım aracılarına, bahçe sahipleri tarafından alınan işçi karşılığı yol parası adı altında herhangi bir ödeme yapılmamasına,

14- Köy muhtarları ile işverenlerin (bahçe sahiplerinin), İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili gerekli tedbirleri almalarına ve sağlık problemi olan işçilerin en yakın sağlık kuruluşuna bildirilmesine,

15- İşverenlerin çalıştırdıkları işçilerin kimlik bilgilerinin 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu esaslarına göre Muhtarlıklar aracılığı ile Tarım Müdürlükleri, İŞKUR İl Müdürlüğü,  Ziraat Odaları ve en yakın güvenlik birimlerine bildirmelerine, kimliği bulunmayanlara iş verilmemesine,

16- muhtarlıklarca, fındık toplama işçisi olarak dışarıdan gelenlerin Yabancılar Kayıt Defterine kaydının yapılmasına, karar verildi.

Ancak Kaymakamlıkça oluşturulan komisyon her yıl fındık toplama yevmiyelerini açıklamasına rağmen, bunun piyasada uygulama imkanı olmadığı, piyasa fiyatlarının bunun çok üzerinde olduğu, bu yıl da fındık toplama yevmiyelerinin 80 TL olacağı şimdiden dillendirilmeye başladı.

23 Tem 2017 - 11:50 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.