BİK Cinayeti davasında ilk celse...

Sakarya 2nci Ağır Ceza Mahkemesinde yaklaşık 2 saat süren duruşmada cinayet anını anlatan Adnan Uyumaz çok üzgün olduğunu söylerken, cinayetin nedeninin de gazetesine baskı yapılmasından kaynaklandığını söyledi.

DHA / Aziz GÜVENER

ADAPAZARI'nda sahibi bulunduğu yerel gazeteyi denetlemeye gelen Basın İlan Kurumu'nun 2 çalışanını öldürüp, bir gazeteciyi de yaralayan, aynı zamanda Adapazarı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı da olan yerel Anadolu Gazetesi sahibi Adnan Uyumaz'ın yargılanmasına başlanıldı. Sakarya 2nci Ağır Ceza Mahkemesinde yaklaşık 2 saat süren duruşmada cinayet anını anlatan Uyumaz çok üzgün olduğunu söylerken, cinayetin nedeninin de gazetesine baskı yapılmasınden kaynaklandığını söyledi.

KURŞUN YAĞDIRDI

Adapazarı'nda 26 Eylül'de 2011 tarihinde Sakarya Anadolu Gazetesi'nde meydana gelen olayda, aynı zamanda Adapazarı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı olan gazetenin imtiyaz sahibi Adnan Uyumaz, gazeteyi denetlemeye gelen Basın İlan Kurumu'ndan Devrim Ersen Özergin ve Ökkeş Buğra Atılgan ile Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat ve denetim heyetinde görevli yerel Yeni Sakarya Gazetesi muhabiri Mustafa Süke'yi tartışma sonucu kurşun yağmuruna tutmuştu. Saldırıda Basın İlan Kurumu Genel Merkezi'nden gelen Devrim Ersen Özergin ve Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat yaşamını yitirmiş, gazeteci Mustafa Süke yaralanmıştı. Cinayetlerin ardından kaçan Uyumaz ise yakalanarak tutuklanmıştı.

Sakarya İkinci Ağır Ceza Mahkemesinde bugün yapılan duruşmaya saldırada yaşamını yitiren Basın İlan Kurumu Müdürü Recep Bolat'ın eşi Berrin İlkay Polat, Devrim Ersen Özgergin'in eşi Eda Özergin, saldırıda yaralanan gazeteci Mustafa Süke, otobüsle duruşma için gelen Basın İlan Kurumu çalışanları ile ile sanıklar Adnan Uyumaz ve ona yardım ettikleri gerekçesiyle tutuksuz olarak yarğılanan şöförü Bahattin Aykırı, Saffet Özcan ile Vedat Özcan katıldı.

'GAZETEME BASKI VARDI'

Salonun yetersiz olması nedeniyle 20 kişinin alındığı duruşmada ifade veren Adnan Uyumaz, üzerinde baskı olduğunu söyledi. Yaklaşık 15 dakika süren ifadesinde olay nedeniyle çok üzgün olduğunu ve olayda yaşamlarını yitirenlere her türlü maddi ve manevi yardımı yapmaya hazır olduğunu söyleyerek başlayan Uyumaz "20 yıldır Sakarya'da oda başkanlığı yapıyorum. Gazetemde hukuksuz işlerle mücadele ediyorum. Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinde yaşanan bazı hukuksuzluklarla ilgili olarak haberler yaptım. Birlik Başkanı Hasan Alişan da beni Cumhuriyet Savcılığına şikayet etmek yerine Basın İlan Kurumuna şikayet etti. Basın ilan Kurum üzerinden baskı oluşturdular" diyerek şöyle devam etti:

'MASAMA OTURDU'

Olay günü denetçileri kapıda karşılayıp yukarıya davet ettim. 5-10 dakika sonra çıktığımda ise masamda Devrim Özgergin'in oturduğunu gördüm. Yıllardır sivil toplum örgütünde görev yaparım, kimsenin masasına oturmadım. Mahremiyeti vardır. Kalkmasını isteyince bana ters ters baktı. Bu esnada Recep Bolat kalkmasını söyleyince, kalkarken bana 'terbiyesiz' dedi. Masanın karşısına oturdu ve bana 'geçen sene 19 bin lira ceza yazan bizdik. Ceza yazdık biliyorsusun. Geçen sene sen cezanı almamıssın. Sen Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur ile iyi geçinmemiştin' dedi. Ardından 'ne laftan anlamaz adamsın' diye devam edip küfürler edince kendimi kaybettim. Ben babamı 4 yaşında cinayete kurban gittiğinden dolayı, Devrim bey elini beline atınca kendimi kaybettim. Zaten Şeker ve tansiyon hastaysıyım"

Adnan Uyumaz ifadesinde olay nedeniyle çok pişman olduğunu söylerken 4 avukatından biri olan Mehmet Mangıroğlu ise "Cezaevinde bana, 'keşke geçmişe geri dönebilsem' diyerek pişmanlığını anlattı' dedi.

SALDIRIDA YARALANAN GAZETECİ

Olayda yaralanan ve duruşmaya tekerlekli sandalya ile gelen Yeni Sakarya Gazetesinde çalışan Mustafa Süke ise Adnan Uyumaz denetleme için gittiklerinde kendilerini odasına çıkmalarını istediğini söyleyerek şöyle devam etti:


"Odada Devrim masasında oturup bilgisayarına enerji almak için fişe takacaktı. Adnan bey içeriye girdi. Devrim bey Adnan Uyumaz'ın masasından kalkmasın istemesi üzerine Recep beyin de isteği üzerine kalktı. Bu esnada Devrim bey belgeleri istedi. Adnan bey de 'Evraklar muhasebecide' deyince Devrim bey Geçen seneki denetimlerinin benzerlerini yapacağız' deyince Adnan Uyumaz '19 bin liralık cezayı sen mi kestin' diye sordu. Devrim Evet ben kestim' deyince Adnan bey Devrim beyin üzerine küfürler ederek yürüdü. Sonra tabancasını çekip ateş etmeye başladı. Ben önce kuru sıkı sandım. Önce Devrim beyi vurdu. Olayları gören Recep Bey kendini yüzüstü yere atınca sırtından ateş etti. Sonra da bana ateş etmeye başladı"

BİR GÜN ÖNCE TELEFON AÇMIŞ

Duruşmada ifade veren öldürülen Basın İlan Kurumu Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat'ın eşi Berrin İlkay Polat olaydan bir gün önce eşinin yanında iken Adnan Uyumaz'ın eşini arayarak küfürlü konuştuğunu söyleyerek, Eşim de 'Adnan bey böyle konuşacaksanız görüşmeyelim" diye telefonu kapattı. Bir gün sonra da bu olay oldu" dedi.

BİK Denetçisi Devrim Ersin Özgergin'in eşi Eda Özgergin ise "Doğum izinim bitecekti. Sakarya'ya denetime gideceğini söyledi. Hiç gitmesini istemedim' dedi.

Duruşmada Adnan Uyumaz'ın avukatları, Uyumaz'ın şeker ve tansiyon hastası olduğunu söylediler. Savunmalarında Uyumaz'ın kendini bilmeyecek kadar şeker hastası olduğunu ileri süren avukatlar, rapor için Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesini istedi.

Duruşma otopsi raporları ve talimatla istenilen ifadelerin gelmesi için 14 Mart tarihine ertelendi

Duruşma çıkışında saldırıda ölen BİK görevlileri Recep Bolat'ın eşi Berrin İlkay Polat ile Devrim Ersin Özgergin'in eşi Eda Özergin konuşmak istemedi. Saldırıda yaralanan gazeteci Mustafa Süke ise tekerlekli sandalyada adliyeden çıkarken habercilere Gördüklerimi anlattım' dedi.


14 Oca 2013 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.