Bıçkıdere için dava üstüne dava

Akyazı Bıçkıdere'de ruhsat dışı alanda faaliyet yürüterek doğayı katlettiği iddia edilen su fabrikasıyla ilgili dava üzerine dava açılıyor

bb-033.jpg
1d86cbbd2f9004a73bb03ddb85710e70.jpg
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Azim Çelik'in haberi

MEDYABAR.COM:- Akyazı İlçesinde bulunan Bıçkıdere Mahallesi'nde yıllardır gündemde olan su fabrikasıyla ilgili sorun hala çözülemedi.

MAHKEME RED ETMİŞTİ

Akyazı Asliye Ceza Mahkemesi, 10 Ocak 2018'de EMSEY Termal Enerji Sağlık Gıda İçecek Turizm'e Bıçkı Deresi'nden ruhsatta belirlenen alan dışındaki yerlerden su çektiği iddiasıyla açılmak istenen kamu davasının 'reddine' karar verilmişti.

KÖYLÜ DAVASINDAN VAZGEÇMEDİ

Bu karar sonrası, Bıçkıdere Mahallesi halkı yaşadıkları bölgenin yeşilini ve doğasını korumak için hukuk mücadelesinden vazgeçmedi.

Köylüler bu karar sonrası davanın avukatlığını üstlenen Av. Elif Yar ile birlikte 'Atalarımızın bize miras bıraktığı doğayı katledemezler' diyerek yetkili bir çok kuruma başvuru yaptı.

'RUHSAT İPTALİ' TALEBİNE OLUMSUZ CEVAP

Bölgedeki ağaçları, doğayı ve dere suyunu katlettiği iddia edilen firmanın ruhsatın iptal edimesi için Sakarya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı(YİKOB)'na başvuru yapıldı.

Kurumdan 'iptali gerektirecek' bir durumun olmadığı yönünde cevap geldi.

ORMAN İŞLETMESİ TUTANAK TUTTU, AYIR BİR DAVA AÇILDI

Bunların yanında, 58 ağacı devirdikleri ve 11 ayrı su kaynağının bulunduğu noktada yol açıldığı tespiti üzerine, Akyazı Orman İşletmesi Şefliği firma hakkında tutanak tuttu.

Tutanaklarla birlikte yapılan şikayet üzerine İstinaf Mahkemesi'nde dava açıldı.

SASKİ DE DAVA AÇTI

Öte yandan, İzinsiz olarak kullandıkları SASKİ denetimindeki doğal su kaynaklarına müdahelenin men’i davası Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi(SASKİ)'nin de ruhsatta belirtilen alanın dışına çıkarak kaçak faaliyet yürüttüğü iddiasıyla firmaya dava açtı. Bu dava da Akyazı Asliye hukuk Mahkemesi'nde görülüyor. Hem ruhsat sahası dışında faaliyet yürütülüyor hem de ruhsat sahası içinde izinsiz 11 kaynak  da müdahele var.

SÜREÇ..

Akyazı Asliye Ceza Mahkemesi'ne yapılan suç duyuruları öncesinde; SASKİ, firmanın kaçak kullanım, orman sahası için yol açmak, ağaç kesimi, kaynak gözü kazı çalışması, isale hattı işlemleri yaparak suç işlediğini tespit ederek, mahkemeye 'Firma hakkında gerekli işlemin yapılması' talebinde bulunmuştu.

Vatandaşın 'Kamu davası' açılması istemiyle açtığı dava, mahkemece Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu kapsamında Sakarya Valiliği İl Özel İdaresi tarafından 26/07/2013 tarih ve 2013 -İR-09 sayılı işletme ruhsatı ile Emsey Termal Enerji Sağlık Gıda İçecek şirketine işletme ruhsatı koordinatları belirtilen sahada doğal mineralli su arama yönünde izin verildiği,

Ruhsatta belirtilen alan dışında çalışma yapıldığı, ruhsat sahası dışında ve ruhsat sahası içinde izinsiz olarak doğal su kaynaklarına müdahele var. 79 ağacın kesildiği tespit edildi ve bunlarla ilgili ceza tutanaklarının düzenlendiği ve bunlarla ilgili işletme sahipleri ve yetkililer hakkında mevcut bir davanın sürdüğü ve başka bir dava açılmasına yer olmadığı,

ve hakkı olmayan yere tecavüz, imar kirliliği, işgal ve ağaç kesme suçlarının bahse konu bölgenin orman arazisi olduğu için mümkün olmadığından, bu suçun CMK'nın 225. maddesinde belirtilen hukuki nitelendirmenin mahkemeyi bağlamaması gerekçeleriyle red edilmişti.

İLGİLİ HABER...

26 Nis 2018 - 12:14 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.