Arı yetiştiricileri bu yıl çok umutlu!

Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, bu yıl bal rekoltesini yaklaşık 950 ton olarak beklediklerini söyledi. Ör, kestane balının taban fiyatının bu yıl da 60 lira olduğunu belirtti.

Ör, yaptığı açıklamada, ilde ağırlıklı olarak kestane ve yayla balı üretiminin yapıldığını, bunun yanında az miktarda akasya ve ıhlamur balının da üretildiğini kaydetti. Geçen yılki bal üretiminin beklenenin çok altında gerçekleştiğini ifade eden Ör; "Geçen yıl 201 ton bal ürettik. Kovan başına 3 kilogram bal düştü. Bunda en önemli etkenin yağışlı havalar oldu. Bu yıl ki bal rekoltesinin yaklaşık 950 ton olmasını bekliyoruz" dedi.

Birliğin çalışmalarını da değerlendiren Ör, üye sayılarının bin 187'ye ulaştığını belirtti. Makine, ekipman desteğiyle üyeleri desteklediklerini, bal hijyen kurallarına uyulduğunu anlatan Ör, danışmanların arazide gerekli çalışmaları yaptığını kaydetti.

62 üyenin organik bal üretimine geçtiğini ifade den Ör, Kocaali ve Karasu ilçelerinde üreticilere 500 adet boyasız ve paslanmaz vidalar kullanılarak üretilen organik kovanlar dağıtıldığını söyledi.

Arıcılığın geliştirilmesi için ellerinden gelen bütün çalışmaları yaptıklarını belirten Ör, şunları söyledi; "2010 yılında kestane balının kilosu 25 liraydı. Birlik olarak taban fiyat açıkladık. Üyelerimizde açıklanan fiyatın arkasında durdu. 2014 yılında taban fiyatı 60 lira olarak belirledik. Kestane balının kilosu bu yıl sonuna kadar 60 lira olarak devam edecek. 2016 yılı içinde yeni bir taban fiyat belirlenecek. Yerli arı üretimi üzerine çalışıyoruz. Yerli arı ile ilgili yeni teknikler uyguladık. Başarı sağlandı. 2010 yılında arı fiyatı 125 lira iken iki yılda bir fiyat açıklayarak 2014 yılında taban fiyat 250 lira oldu. Çalışmalarımızda bakanlığımızın ve il müdürlüğümüzün destekleri oldu."

Avrupa Birliği Destekli Kırsal Kalkınma Projesi'ne (IPARD) başvuruların 10 Şubat'ta sona ereceğine ifade eden Ör, Sakarya'nın proje kapsamında olmadığını ancak 'gezginci arıcılık' sayesinde üyelerimizin bu projeden faydalanabileceğini sözlerine ekledi.

31 Oca 2015 - 10:51 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.

01

HAYVAN BESİCİSİ ALİET SÜT OLMASA İNSAN OLMAZET SÜT OLMASA İNSAN OLMAZ - BEN ANLAMIYOM VARMI BÖYLE BAŞKA İLERDE BEN AHIRIMI BÜYÜTEMİYOM BELEDİYE CİVİ CAKTIRMAM DİYO NASIL BİR BELEDİYELİK HER ÜRETİÇİNİN ARKASINDA BİR KURUM VARDIR BİZİM ARKAMIZDA İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ VAR ADAMLAR BİZİ KORUMUYOOO YAZIK GÜNAH BU ÜLKE ET SÜTE MUHTAC OLACAK GÖRÜN BAKIN KITLIĞI YARATAN LAR BELEDİYE LERYORUMUN GÜZEL ET SÜT ÜRETİMİ SAKARYA BÖLGESİN DE BELEDİYE AHIR YASAGI KOYMUŞ MİLETE BÜYÜTEMESİN DİYE VEDE YAKARIZKARIZ DİYO GELDE SAKARYADA HAYVANCILIK YAPAVRUPA DESTEKLİ BAL ÜRETİMİ GÜZEL DE SAKARYA DA ET SÜT ÜRETİMİ NEDEN DÜŞÜK BAZI İLERE GÖRE SAKARYA VERİMLİ TOPRAĞI SULAK ALANIYLA TÜRKİYENİN ÖNDE GELEN İLERİNDEN BİRİ OLMALI ET SÜT MANDA YETİŞTİRİCİGİLİNDE

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 31 Ocak 10:51