AKYAZI 263.BASIN AÇIKLAMASI

AKYAZI ADALET VE ÖZGÜRLÜKLER PLATFORMU BAŞÖRTÜSÜNE ÖZGÜRLÜK İÇİN 263. BASIN AÇIKLAMASINDA BERABERİZ Akyazı başörtüsü platformu altı yaşına basmıştır. Bu meydanlar uzun bir zamandır zulmün deşifre edilmesine, hak ve adalet şahitliğine tanık olmuştur. Mazlumder Akyazı yöneticilerine ve Akyazı da ki duyarlı kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ülke gündemimizin Maşallahı var. Oldukça yoğun geçiyor. Platform altı yıl önce başörtüsü zulmü sebebiyle kuruldu. Altı yıldır gündemden düşmemiş, kısmen iyileşme sağlanmış olmasına rağmen çözülememiş, hukuki bir teminat altına alınamamıştır. Son yıllarda insan hakları ihlalleri konusunda önemli adımlar atılmıştır. İnsan hakkı ihlallerinin yapılmasının en önemli sebebi iktidar savaşıdır. Ülkemiz kuruluşundan bu yana askeri bir vesayet görünümü vermekte idi. Bu duayla ya da çift başlılık iktidar savaşı oluşturmakta idi. Peki bu durum düzeldi mi? ...... Tam düzeldi diyemeyiz ama, oldukça mesafe alındı. Sivilleşme önemli bir kavramdır. Ülkemiz şu an daha sivil diyebiliriz. Sorumluluk her zaman sivil idarede olmalıdır. Demokratik ön görünümlü ülkemizde yetki ve sorumluluk tam manasında sivilleştiği zaman halk seçim zamanı yönetime katılıp hesap sorabilecektir. Davul birinde tokmak başka birinde modası artık geçmiştir. Tekrar hatırlatıyorum...Başörtüsü zulmü devam ediyor....Kamuda çalışma hakkı olmayan bir eğitim özgürlüğü pozisyonu kabul edilebilir bir şey değildir.. Diğer bir önemli sorunumuz da etnik ve bölgesel sorun olan kürt sorunudur. Demokratik açılım bu alan da epey iyileşme sağlamıştır. Bu açılımların her şeye rağmen devam etmesi gerekmektedir. Yaşadığımız son acı olay da "ULUDERE" olayıdır. 34 insanımızın hayatına kast edilmiştir. Mazlumder olarak Sakarya şubesinin de içinde bulunduğu bir heyet bölgeye gitmiştir. Olayın şahitleri ve bölge insanı ve yetkililer ile geniş çaplı mülakatlar yapılıp kamuoyu ile paylaşılmıştır Çoğu çocuk ya da gençlerden oluşan köylüler, yanlış istihbarat süsü altında imha edilmiştir. Cevap bekleyen çok soru var.. Tüm sorular cevap bulana kadar olayın takipçisi olacağız. 34 insanımızın ölümünden hükümetin başı olarak "başbakan" sorumludur. Bu ifade şu anlamda değildir...Bu ölümlerin gerçekleşmesini istemiş veya bu doğrultuda bir irade göstermiştir demiyoruz.. Fakat ülkedeki yönetimsel araçların başı olarak sorumludur ve faillerin bulunması konusunda ne gerekiyorsa yapmalıdır. Yine son zamanlarda 12 Eylül faillerinden hesap sorma girişimleri başlamış, Doksanlı yılların faili meçhulleri araştırılmaya başlanılmıştır. Bunlar olumlu gelişmelerdir. Kazanılan tüm bu olumlu gelişmelerin pekiştirilmesi ve tekrar eski dönemlere dönülmemesi için artık geniş katılımlı bir anayasa "Şart" olmuştur. Bu konuda da geniş bir siyasal mutabakat havası hakimdir. Bu pozitif ortamın mutlaka sivil, demokratik, özgürlüklü bir anayasa ile devam ettirilmesi gerekmektedir. Küçük siyasal hesapların bu gelişmelere ayak bağı olmaması için konuyu dikkatle takip etmeye devam edeceğiz. Burada bazı olumlu gelişmelere de değindik. Toplumsal muhalefet demek hep olumsuz konuları söylemek değildir. Altı yıldır bu meydanlardayız. Olumlu şeylerden bahsetmemek bizim bu meydanlara boşu boşuna çıkıyor anlamına gelir. Buradan rahatlıkla söyleyebiliriz ki , zulmü karşı gelmek ve onu deşifre etmek, çözümün önemli bir parçasıdır. Son olarak tekrar Akyazı'lı duyarlı kardeşlerime teşekkür ile konuşmama son vermek istiyorum. Her türlü zulmün karşısından durmaya devam edeceğimizi de kamuoyuna duyuruyoruz. Gelecek hafta cumartesi saat 12:30'da buluşmak üzere Allah'a emanet olunuz. Akyazı Adalet ve Özgürlükler Platformu adına Mazlumder Sakarya Şb. Bşk. Turgay ETCİBAŞI