Aile İçi Şiddet Nedir?

Aile içi şiddet bir kişinin eşine, çocuklarına, anne babasına, kardeşlerine ve/veya yakın akrabalarına yönelik uyguladığı her türlü saldırgan davranıştır. Bu tanıma sadece kaba kuvvet içeren davranışlar değil, aşağılamak, tehdit etmek, ekonomik özgürlüğünü kısıtlamak ve zorla evlendirmek gibi şiddet gören kişinin kendisine olan saygısını, kendisine ve çevresine olan güvenini azaltan, korku duymasına sebep olan pek çok davranış da girer. Şiddete sadece aynı evde oturan kişiler değil, eski eş, kız veya erkek arkadaş ya da nişanlı da maruz kalabilir.

AİLE İÇİ ŞİDDETİN NEDENLERİ

- İstenmeden yapılan evlilikler, uyum sorunları

- Çocuksuzluk (kısırlık)

- İşsizlik, ekonomik yetersizlik, geçim sıkıntısı

- Erkeğin aşırı kıskançlığı ve güvensizliği

- Kadının erkeğe karşı gelmesi, itaatsizliği, saygısızlığı izni olmadan bazı işler yapması, dik başlılığı

- Çocukların hatalı davranışları ve başarısızlığından kadını sorumlu tutma

- Eşlerin yalan söylemesi birbirini aldatması

- Kocanın aşırı sinirli olması

- Kocanın akrabalarının kışkırtması

- Kadının, evini, kocasını ve çocuklarını ihmali

- Çocukların itaatsizliği, yaramazlığı, söz dinlememesi, başarısızlığı, tembelliği

- Eğitimsizlik, cahillik, bilgisizlik

- Alkol bağımlılığı, Kumar tutkusu

AİLE İÇİ ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN

Aile içi şiddeti önlemek ve aile içi iletişimin geliştirilmesi için yapılması gerekenlerden bahsedecek olursak; öncelikle cehalet diye adlandırılan bakış açısının ortadan kaldırılması gerekir.Çünkü kalıtımsal özelliklerin yanında çevrenin büyük etkisi  şiddet uygulamayı önemli oranda etkilemektedir.Eğitim seviyesinin yükseltilmesi şiddet eğilimini azaltacaktır.

Aile içinde iletişimi geliştirmek için aile rolleri belirlenmeli, görev paylaşımında bulunulmalı, herkes rolünün gereğini yerine getirilmelidir. Böylelikle iş yükü azalacak, daha stressiz bir yaşam alanı oluşacaktır. Yaşanan problemlere çözüm odaklı yaklaşılmalı, olumsuzluklara yumuşak bir dille müdahale edilmelidir.

Örneğin, odasını toplamayan bir çocuğa;

–Çok sorumsuzsun ! Çok dağınıksın! Şeklinde ifadeler yerine 

 -“Ev işlerinde çok yoruluyorum, en azından odanı sen toplamalısın” gibi bir cümleyle farkındalık kazandırma amaçlı yönlendirici bir cümle kullanılabilir.

Aile de sevgi saygı ve anlayış çerçevesinde büyüyen çocuk şiddet uygulamaya daha az meyilli olacaktır. Çocuklara ailede korkudan uzak bir güven ortamı yaratmak gerekir.Görsel-işitsel yayınlara çeşitli sınırlamalar getirmek ve büyüklerin örnek teşkil edecek  davranışlarıyla şiddet büyük ölçüde azalacaktır.

Sonuç olarak:

Aşırı soru sorma

Yersiz şüphe etme

Yapay ilgi gösterme

Geçmişte yaşanan olayları yerli-yersiz gündeme getirme

Sorulan soruları cevapsız bırakma

Abartılı onaylamalar ve redler

Suçlama , eleştirme, emir verme

Özveriyi sürekli karşıdan bekleme ve karşısındakine kendini ifade etme imkanı tanımamak iletişim sorunları doğuracağından bu tip davranışlardan kaçınılmalıdır.

Sorunlu davranışları ortadan kaldırmak için hedef davranışlar belirlenip,amaca kararlılıkla yürümeli ve tutarlı olmalıyız. Farklı aileler arasındaki  sınırlar iyi belirlenmeli, aile içi sorunlar aile içinde çözülmeli.Sonuç alamıyorsak bir uzmandan destek almalıyız.

“Başarı için farkı siz oluşturabilirsiniz. Bunun için başlamanız gereken ilk nokta kendinizsiniz.” D.Tyson

PDR. Emel SEVENCAN

Aile Terapisti

İletişim:0542 847 78 21

[email protected]

Faydalı linkler:

http://www.ailetoplum.gov.tr/upload/athgm.gov.tr/mce/eskisite/files/kutuphane_20_Aile_Ici_Siddetin_Sebep_ve_Sonuclari.pdf

http://www.kadininstatusu.gov.tr/upload/kadininstatusu.gov.tr/mce/eski_site/Pdf/siddet_handbook.pdf

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Emel Sevencan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.