Abhaz Gürcü savaş kahramanlarından Şendoğan Kayıt toprağa verildi.

Abhaz-Gürcü savaşında Türkiye’den Abhazya’da giderek savaşan ve kahramanlıkları nedeniyle General rütbesine kadar yükselen Hendekli Şendoğan Kayıt (Ajund) Abhazya’nın başkenti Sohum da hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

009edffac0a122e2a9e1ab524f68eed9.jpg
3557ee968efd0368578c8654e10f8264.jpg
+5
Haber albümü için resme tıklayın

Abhaz Gürcü savaş kahramanlarından Şendoğan Kayıt toprağa verildi.

1992-1993 Abhaz-Gürcü savaşında Türkiye’den Abhazya’da giderek Gürcülere karşı savaşan ve kahramanlıkları nedeniyle General rütbesine kadar yükselen Hendek Çakallık Mahallesinden Şendoğan Kayıt (Ajund) yaşamını sürdürdüğü Abhazya’nın başkenti Sohum da hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

SOHUMDA TOPRAĞA VERİLDİ

Hayatını kaybeden Ajund Şendoğan Kayıt’ın cenazesi vasiyeti üzerine 16 Eylül 2018 Pazar günü öğle namazından sonra kılının cenaze namazının ardından Sohum’da düzenlenen devlet töreniyle toprağa verildi. Cenaze törenine Abhazya Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Abhazya Cumhuriyeti Hükümet üyeleri ve Milletvekilleri ile birlikte kalabalık cemaat katıldı.

Şendoğan Kayıt’ın ağabeyi Rıdvan Kayıt da kardeşleri ile birlikte cenaze törenine katılmak üzere Türkiye’den Abhazya’ya gitti.

GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI

Savaşta gösterdiği kahramanlıklar nedeniyle kendisine General rütbesine yükselmeyi başaran Şendoğan Kayıt (Ajund) için doğum yeri olan Hendek Çakallık Mahallesinde de bir tören düz enlendi. Pazar günü öğle namazından sonra Kayıt ailesinin evlerinin bahçesinde önce Kuran-ı Kerim okundu sonra da gıyabi cenaze namazı kılındı ve helallık alındı.  Helallık alınırken yakınları, arkadaşları ve komşularının gözyaşları dinmek bilmedi. Tören nedeniyle Kayıt ailesinin evlerine Türk ve Abhaz Bayrakları ile Şendoğan Kayıt’ın resmi asıldı.

KONUŞMALAR YAPILDI

Gıyabi cenaze namazının kılınmasının ardından Çakallık Mahalle Muhtarı Coşkun Samur, Çakallık Mahallesi büyükleri adına Feti Ateyba,  Abhaz Federasyonu Başkanı  Atanur Akusba ve Abhazya Geri Dönüş Bakanı Beslan Dbar birer konuşma yaptılar. Özellikle Bakan Dbar’ın yaptığı konuşmada Şendoğan Kayıt için “O çok cesur biriydi. Türkiye’den gelerek bize destek vermesi ve elde edilen başarılarda onun payının hayli fazla olması bizler için bir onur ve gurur kaynağı olmuştur. Kendisini saygıyla ve özlemle anıyorum. Ailesine ve camiamıza başsağlığı diliyorum” dedi.

KİMLER KATILDI

Hendek Çakallık Mahallesinde gerçekleştirilen gıyabi cenaze törenine katılım hayli yüksek oldu. Abhazya Geri Dönüş Bakanı Beslan Dbar, Abhaz Federasyonu Başkanı Atanur Akusba, Dünya Abaza Birliği Türkiye Başkanı Ahmet Ceylan Hapat, Sakarya, Düzce, Bolu, İstanbul, Bursa İnegöl, Bilecik, Eskişehir, Kocaeli, Kocaeli Körfez Abhaz Dernekleri başkan ve yöneticileri ile  Sakarya ve civar İl ve İlçelerden gelen abhaz kökenli kalabalık cemaat katıldı.

16 Eyl 2018 - 19:09 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.

02

Abhaz Hüso - Șendoğan Kayıt gibi kahramanlar gurur ve onurla hatırlanacaktır. Abhazya bundan sonra özgürlüğün ve işgalcilere verilen tarihi dersin yıkılmaz kalesi olarak kalacaktır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Ekim 20:00
01

Parna-Beka ChilashviliÖzen SanbayMediha Yıldızturgut vatandaş - Gürcülere karşı insanlık suçu işleyen, etnik temizlikten sorumlu bir “iktidarın generali” ölmüş. “General” acaba kaç masum Gürcü’nün günahıyla ahirete gitti? Acaba kaç Gürcü’nün kanına bulaşmıştı eli? Acaba kendisi de Abhazya’dan sürülen Gürcülerden geriye kalan mal-mülk üzerine konmuş muydu? Gürcülerin kesilmiş başıyla Sohum meydanında futbol oynayanları seyretmiş miydi “General” Şendoğan Kayıt? Rusya’dan bağımsızlık isteyen Çeçenleri aynı yıllarda katliamdan geçiren Moskova’nın Abazalar bağımsızlık sağladığına acaba Türkiye’de kaç kişi inanıyor? Çarlık rejimi tarafından dedeleri katledilen ya da Osmanlı’ya sürülen Abazaların acaba kaçı Rusya saflarında savaşarak ve Gürcüleri katlederek sevap işlendiğini düşünüyor? Evlerinden sürülen Gürcülerin Kafkas Dağlarını aşarken bebeklerinin donarak öldüğünü kendi çocuklarına anlatan bir tek Abaza var mı acaba? Savaşı Moskova’nın başlattığını, Abaza liderleri olarak lanse edilen kişilerin aslında KGB ajanları olduğunu Türkiye’de bilen bir tek Abaza da yok mu acaba? Bunun gibi sayısız sorunun cevabını bilen biri var mı acaba bu cenazeye katılanlar arasında?Başlık doğru değil. Abhaz- Gürcü değil tam tersi Gürcü-Abhaz Savaşı. Savaşı başlatan Gürcülerdi. Problem yaratan Gürcülerdi Hala problemler, hala sıkıntılar. Ama az kaldı eninde sonunda kabul edecekler. Bu günlerde Zaferin 25. yılı kutlamaları yapılacak. Abhazya tarihsel hakkını aldı. Tüm dünyada kabul edecektir.Öncelikle haberi bu şekilde paylaşan sitenizi kınıyorum. Savaş Gürcü Abhaz savaşı değil; Kardeşi kardeşe kıydıran, masum insanları yerinden yurdundan eden toprak savaşıdır. Oyuna gelmeyen Abaza kardeşlerim hariç, günahsız bir çok insanı katledenlere lanet olsun. Şimdi sorgulayın kahramanlığı!?abhazya tarihine not düşen şendoğan abim mekanın cennet olsun inşallah

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Eylül 19:09