Abhaz gecesi nefesleri kesti!

Sakarya Abhaz Derneği'nin AFA Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdiği yılsonu gecesi, izleyenlerin adeta nefesini kesti. İzdihamın yaşandığı gecede Tekerlekli Sandalye ile Kafkas gösterisi yaparak, Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Selim Özen ve Evren Yılmaz

Kurulduğu ilk günden itibaren düzenlediği yoğun faaliyetler ve projelerle, Abhaz Kültürünü Sakarya'da artarak yaşamasını sağlayan ve Dünya ve ülke gündeminde adından sıkça söz ettiren Sakarya Abhaz Derneği, kısa bir sürede bünyesinde oluşturduğu dil, mızıka ve dans grubuyla, kendini bir kez daha gösterdi.

 

AFA Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdiği Yıl Sonu gecesiyle, salonu hınça hınç dolduran davetlilere muhteşem bir gösteri sunan Sakarya Abhaz Derneği; Türkiye'de bir ilke daha imza attı.

 

Dillere destan gösteri
Ayhabıların (Abhaz büyüklerinin) Worayda gelin karşılaması ile başlayan gecede; Abhazya'dan Sakarya'ya gelen Oksana Tarba eğitmenliğinde Sakarya Abhaz Derneği (SAD) Abhazca Dil Kursu öğrencileri, öğrendikleri kelimelerle Abazaca olarak kendini tanıtarak, şiirler okudu.

 

 Ünlü Abhaz Dansçı David Tarba eğitmenliğinde Sakarya Şaratın Genç ekibi, Sakarya Şaratın Çocuk Ekibi ve Woradeyda Dans Ekibi, kısa sürede öğrendikleri Kafkas dans gösterilerini sundu.

 

Rengârenk kostümler içerisindeki kıvrak danslarıyla, izleyenleri büyüleyen ekipler, Abaza oyunuyla da davetlileri coşturdu. Şamha Zerrin Kobaş eğitmenliğinde kurulan ve gençlerden oluşan SAD Mızıka grubu ise, yöresel müzikleriyle ve Abhaz oyunlarıyla gönülleri davetlilere hoş bir gece yaşattı.

 

Aslen Sakaryalı olan ve Abhazya'da yaşayan Abhazya eski Milletvekili Abhazya Cumhurbaşkanı'nın danışmanı Yazar Oktay Chokutua'nın Sakarya Abhaz Derneği gençliğine yazmış olduğu "Abhazyam" adlı şiiri,  Bediyıpha Bahu ve Aguhuapha Asena tarafından okundu.

 

Engelliler danslarıyla geceye damgasını vurdu
Adapazarı Meclis Üyesi Türkiye Bedensel engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Yenihayat Spor Kulübü Başkanı Selim Özen tekerli sandalyesi ile Down Sendromlu Evren Yılmaz'ın yaptığı Kafkas Dans gösterisi geceye damgasını vurdu.

 

Engellilerinde farkındalık yaratmak amacıyla sahneye çıkan Selim Özen ve Evren Yılmaz, yaptıkları danslarla Abhaz Derneği'nin Sosyal Sorumluluk Projesine sahip çıktığını ve engellilerinde bu toplumda her şeyi yapabilerek var olduğunu ortaya koydu.

 

 Sakarya Milletvekili ve CHP Sakarya Milletvekili Adayı Engin Özkoç, AK Parti Sakarya İl Başkan Yardımcısı Erkut Aşoğlu, Abhaz Dernekleri Federasyonu Basından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gazeteci Atilla Sağım, Ankara Abhaz Derneği Başkanı Gazeteci Necdet Akoğlu, Sakarya Rumeli Balkan Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamiş Bayraktar, Sakarya Tatarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Ergün ve Sakarya Rizeliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Keskin ve çok sayıda davetli katıldı.

 

"Yaşadığımız bu güzel ülkede ve Abhazya'da kültürümüzü
kaybetmeden barış ve huzur içinde var olabilmektir..."

Sakarya Abhaz Derneği'nin kurulduğu tarihten itibaren amacına uygun olarak hedeflediği bütün çalışmaları tek tek yerine getirmeye çalıştığını belirten Sakarya Abhaz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oral Kobaş, "Sakarya Abhaz Derneği olarak sadece sıradan bir dernek değil, bir toplumun diasporada yükselen sesi olmayı başardığımızı düşünüyorum. Kültürümüzün tekrar yapılandırılması, büyüklerimiz ve gençlerimiz arasındaki diyalogu kurarak gençlerimizin kültürümüze uygun yetiştirilebilmeleri ve yaşadığımız kentte etkin bir yapıya kavuşabilmek adına gereken alt yapıyı kurarak örgütlü bir toplum olmayı başaran bir dernek olduk. Yine bu süreç içinde Abhazya ile olan ilişkilerimizi, feodal ilişkiler çizgisinden çıkararak, kurumsal bir yapıya dönüştürmeyi başardık.

 

Kuruluş Kongremizden hemen önce Sakarya Protokolünün Abhazya'ya ziyaretinin gerçekleştirilmesi, yine Kuruluş Kongremizden hemen sonra Abhaz Dernekleri Federasyonu koordinasyonu'nda temsilcilerimiz ile birlikte uluslar arası hukukta geçerliliği olan Abhazya Devlet Başkanlığı seçimlerinin Türkiye'de gerçekleştirilmesini sağladık.

 

Bütün bunlar Abhaz diasporasının saygınlığının kurumsal düzeyde Türkiye'de de kabul görmesinin önünü açtı. Evet, bir çalışma döneminin sonuna geldik ve bir çalışma döneminin başlangıcına gidiyoruz. Şunu çok iyi bilmemiz gerekmektedir. Diasporadaki gücümüz federasyonumuz içindeki örgüt sayımızla ve bilinçli üye sayımızla doğru orantılıdır. SAD olarak şu anki üye sayımız 1.800 civarındadır, bu sayıyı ilerleyen dönemlerde sizlerinde desteği ile kesinlikle 5.000 üye sayısına çıkartmalıyız.

 

Her üyemizin Abhazya ile olan bağlarını güçlendirecek çifte vatandaşlık işlemlerini gerçekleştirmeliyiz. Bugüne kadar yapılanlar elbette yeterli değil, bundan sonra yapacaklarımızla birlikte mevcut yapılanmamız daha saygın, daha güçlü bir Abhaz toplumunun varlığını hem Sakarya'da, hem Türkiye'de hem de dünyada etkin bir şekilde görülmesini sağlayacaktır.

 

Amacımız, çocuklarımız, gençlerimiz, kadınlarımız ve Ayhabılarımız ile birlikte, yaşadığımız bu güzel ülkede ve Abhazya'da kültürümüzü kaybetmeden barış ve huzur içinde var olabilmektir. Bir bütünün parçası olarak yaptıklarımızla, ülke barışına da bir nebze katkı sağlayabiliyorsak bu bizi mutlu eder" diye konuştu.

03 Haz 2015 - 15:55 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.