48 yıl önce bugün Beyaz Kelebekler'in kanadı kırıldı

1960'li yılların en popüler müzik gruplarından Beyaz Kelebekler'in 3 üyesi konser için çıktıkları yolda Adapazarı'nda geçirdikleri kaza sonucu yanarak can verdi.

beyaz.jpg
Haber albümü için resme tıklayın

MEDYABAR.COM - 

1964 yılında üniversite öğrencisi bir grup genç Beyaz Kelebekler adında bir müzik grubu kurdu.

Kısa sürede ülkenin en çok sevilen müzisyenlerinden olan bu gençler dört bir yanda konserler verirken ünleri Avrupa'ya da yayılmıştı.

 

Ancak 19 Ocak 1970'te pazarı pazartesiye bağlayan gece bir felaket yaşandı. Feci bir trafik kazası, 3 Beyaz Kelebek'in yanarak ölmesine. Beyaz Kelebekler'in kolunun, kanadının kırılmasına sebep oldu...

 

Pazar gecesi Maksim gazinosunda sahne alan grup üyeleri Adapazarı'ndaki konser için iki araçla yola çıktılar.

 

Öndeki otomobilde menecerleri Turgut Akyüz, Ercüment Ateş ve Ender Akarcan vardı. Arkadaki Chevrolet'de ise Altan ve Rıfat Eke kardeşler ile, Behzat Kutlubağ, topluluğun kadın solisti Ülkü Üst ve Bülent Ortaç...

 

E-5 karayolunda Kocaeli sınırında Eşme'yi geçip Adapazarı'na yaklaşmakta olan Chevrolet, karşıdan gelen bir kamyon ile çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle takla atan ve şarampole yuvarlanan otomobilin yakıt deposu patlayınca yangın çıktı.

 

Solist Ülkü Üst ve Bülent Ortaç otomobilden çıkmayı başarırken, Altan ve Rıfat Eke kardeşler ile Behzat Kutlubağ yanarak can verdi.

 

21 Ocak'ta Feriköy Mezarlığı'na defnedilen üç başarılı müzisyen, büyük bir kalabalık tarafından uğurlandı.

 

Feci olayın ardından grup bir süre müziğe ara verdikten sonra hayranları ve kamuoyunun desteğiyle yeni üyelerle geri dönüş yaptı.

 

Beyaz Kelebekler, bu süreçte Avrupa'da da çok sayıda konser verirken, kariyerlerini 1980 İzmir Fuarında sona erdirdi.

 

Beyaz Kelebekler grubu kimdir?

Beyaz Kelebekler, 1963'te İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nde okuyan beş genç müzisyen (Rıfat Eke, Altan Eke, Ender Akacan, Behzat Kutlubağ ve Bülent Ortaç) tarafından kuruldu. Aralarına yedi yaşındaki gitarist Ercüment Ateş ve solist Ayşe Sütçü'yü alarak, zamanın gazetelerinin promosyon çekilişlerinde konser vermeye başladılar. Turgut Akyüz'ün gruba katılmasıyla profesyonel hayata geçtiler. 1967 yılında Ayşe Sütçü evlenip müziği bırakınca yeni solistleri Azize oldu. 1968'de İran Şahı'nın davetlisi olarak sarayda 14 gün kalıp altı konser verdiler.

 

1969 sonlarında bu kez Azize, arabesk müziğinin büyük ismi Orhan Gencebay ile evlenince solist olarak Ülkü Üst'ü aldılar. 1970 yılında bir konser için Adapazarı'na giderken geçirdikleri trafik kazasında Rıfat Eke, Atlan Eke ve Behzat Kutlubağ hayatını kaybetti. Geride kalanlar yoğun baskılar sonucu Beyaz Kelebekler'i sürdürmeye karar verdi ve aralarına dört yeni arkadaşı alan grup hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde konsere çıktı.

 

Beyaz Kelebekler, 1975 yılında Ercüment Ateş'in bestelediği "Sen Gidince" adlı şarkıyla Hollanda plak listelerinde bir numaraya kadar çıktı. O dönemdeki solistleri Sevil Özyurt'tu. Fakat grup solistlerini bir kez daha değiştirdi ve Semra İleten'i aldı. 1970'li yılların en popüler topluluklarından biri olan Beyaz Kelebekler, 1980 yılında İzmir Fuarı dönüşünde çalışmalarına son verdi.

19 Oca 2018 - 11:47 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.