46 yıl önce fırsatı tepmişiz!

TOFAŞ, 1968 yılında Erenler'e fabrika kurmak istemiş ancak, hazine arazilerinin satışı onaylanmayınca yatırımdan vazgeçmiş.

MEDYABAR.COM Yerli otoya ev sahipliği yapmak isteyen Sakarya'ya fiat ortaklığıyla Murat 124-131, serçe, kartal, doğan ve şahini marka araçları üreten TOFAŞ, 1968 yılında Erenler'e fabrika kurmak istemiş ancak, hazine arazilerinin satışı onaylanmayınca yatırımdan vazgeçmiş.

Türkiye'nin babayiğit beklediği yerli otomobil üretimine ev sahipliği yapmak isteyen Sakarya, yaklaşık bir yıldır bu yönde lobi faaliyetleri yürütüyor. SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul'un çaba gösterdiği yerli otoya ev sahipliği yapmak projesine tüm şehir de destek veriyor.

İlk savaş arabasını tahtadan yapan, dünyanın sıfır hatayla ürettiği TOYOTA'nın üretim merkezi olan, milli tank ve treni üretmeye başlayan ve traktör üretimi yapılan Sakarya'da zaman zaman otomotiv devleri fabrika kurmak içinde yer arayışlarını sürdürüyor.

Ancak yerli otoya ev sahipliği yapma arzusu taşıyan Sakarya, aslında bu fırsatı 1968 yılında yakalamış. Kayıtlara geçmeyen ve o dönemin tarihine tanıklık edenlerin hafızalarında yer alan şimdinin hayali TOFAŞ (Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.) tarafından Sakarya'ya teklif edilmiş. 1968 yılında Koç Topluluğu'nun kurucusu merhum Vehbi Koç tarafından kurulan TOFAŞ için KOÇ heyeti Sakarya'ya çıkarma yaptı.
TOFAŞ için KOÇ heyeti Sakarya'ya çıkarma yaptı.

Ve o dönem Sakarya'da üretim üssünü kurmak isteyen TOFAŞ, şimdi ki haliyle sebze hali, alay komutanlığı ve TOPÇA'nın bulunduğu boş alana fabrikayı kurmak istedi. Ancak o dönem hazineye ait olduğu ifade edilen arazilerin satışına onay çıkmadı. Bu gelişmenin ardından kendisine üretim yapabilecek başka bir alan bulamayan TOFAŞ heyeti soluğu Bursa'da aldı ve 1696 yılında üretim fabrikası burada kurdu.

ÜRETTİĞİ MODELLER
1971 Murat 124 modeli ile seri üretime başlayan Tofaş, daha sonra 1977'de Murat 131'i Kuş Serisi olarak adlandırılan (Fiat Regata bazlı Şahin, Doğan, Kartal, 1983'te Murat 124'ün devamı olan Serçe) ve daha sonra Fiat ile aynı anda olmak üzere 1990'da Tempra üretimine geçti. Bu modelleri sırasıyla Tipo, Uno, Siena, Palio, Marea, Brava, Albea, Doblò, ve Linea modelleri izlemiştir. 2007 yılı sonunda Fiorino modelinin üretimine başlanmış ve bu araç PSA grubu için de üretilmekte olup üretimin büyük kısmı ihraç edilmektedir. Tofaş 2009'da yeni Doblo'nun, 2012'de ise yeni Linea'nın üretimine başlamıştır.

TOFAŞ TARİHİ
Üretim fabrikası Bursa?da yer alan, Koç Holding ve FCA - Fiat Chrysler Automobiles'ın eşit hissedar olduğu kuruluş, bugün %37,8 Fiat Auto S.P.A, %37,8 Koç Holding A.Ş. ve %24,3 diğer kuruşlara ait ortaklık yapısıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Tofaş, hem binek, hem de hafif ticari araç üretebilen tek Türk otomotiv şirketi konumunda yer almaktadır. Türk otomotiv sanayisinin büyük üreticilerinden biri olan Tofaş, yılda 400 bin araçlık üretim kapasitesine ve 6.500 çalışana sahiptir.2013te Fiat Chrysler Automobilesın 175 fabrikasında uygulanan WCM - Dünya Klasında Üretim Programı kapsamında Altın Seviyeye ulaşan Tofaşın Bursa?daki fabrikasında, Fiat?ın yanı sıra Citroen, Peugeot, Opel ve Vauxhall markaları için de üretim yapılmaktadır.

Otomotiv sektöründe güçlü ve köklü bir geçmişe sahip olan Tofaş, Türkiye?de Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Jeep, Ferrari ve Maserati (Fer Mas) markalarının satış ve satış sonrası operasyonlarını üstlenmektedir.günümüzde 80 ülkeye ihracat yapan Tofaş, 2013 yıl sonu verilerine göre 160.000 adet araç ihraç etmiştir. Tofaşı'ın 2013 satış geliri 7 milyar TL, net kârı ise 434 milyon TL'dir. Türkiyede 240.000 adetle toplam üretimin %22sini karşılayan Tofaş, ihracat hacmini %4 artırarak 1,6 milyar Euro ihracat gelirine ulaşmıştır.

10 Ara 2014 - 22:38 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Akyazi.net Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akyazi.net hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Akyazi.net editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Akyazi.net değil haberi geçen ajanstır.

01

Kaçan Fırsatlar Büyük oluyor - Zamanında da Toyota Fabrikası Akyazı Osmanbey e kurulacaktı, kim engel olduysa yaşıyorsa yada kimlerse acaba vicdanen rahatmılar?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Aralık 22:38